Foto: The New York Times

Bogat i kremast domaći sladoled napravljen sa ekstra devičanskim maslinovim uljem. Svetli, voćni i orašasti ukusi maslinovog ulja se iznenađujuće dobro prenose u slatkoj primeni poput ove. A da ne govorimo o dobrobiti maslinovog ulja na naše zdravlje. 

Sastojci:

1 i po šolja guste pavlake, podeljene
1 i po šolja punomasnog mleka
130 g granuliranog šećera
1/2 kašičice fine morske soli
4 veća žumanca

četvrtina rendane limunove kore
60 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja dobrog kvaliteta

Foto: Organic Authority

Kombinujte mleko i 3/4 šolje pavlake u šerpi. Dodajte šećer i so i kuvajte, povremeno mešajući, dok ne počne da pari i da jedva da mehuri oko ivica (ne dozvoliti da potpuno provri).

U srednjoj činiji umutite žumanca dok ne postane glatka. Polako umutite malo mešavine vruće kreme u žumanca, ulivajući 1/3 šolje, dok se oko polovine mešavine krema ne ugradi i mešavina žumanca ne bude topla na dodir.

Vratite mešavinu žumanca u šerpu i vratite je na srednju vatru, neprestano mešajući, dok se smeša malo ne zgusne i ne prekrije zadnji deo lopatice, oko 5 do 7 minuta. Ne dozvolite da proključa. Uklonite sa vatre i sipajte smešu kroz sitno sito u posudu, odbacujući sve čvrste materije. Dodajte preostale 3/4 šolje kreme i limunovu koru. Pustite da se malo ohladi, a zatim pokrijte plastičnom folijom, pažljivo pritiskajući omotač na površinu mešavine kreme kako biste sprečili stvaranje korice na vrhu. Ostavite u frižideru dok se potpuno ne ohladi, najmanje 3 sata ili preko noći ako je moguće.

Kada se potpuno ohladi, polako ulijte maslinovo ulje u ohlađenu kremu, snažno mešajući dok se potpuno ne sjedini. Ubacite u mašinu za sladoled prema uputstvima proizvođača.

Nakon ovoga, sve je spremno za uživanje.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments