Foto: DNA India

Bruto domaći proizvod (BDP) Indije za kvartal jul-septembar tekuće finansijske godine porastao je za 6,3 odsto na godišnjem nivou, prema privremenim procenama koje je u sredu objavio Nacionalni zavod za statistiku (NSO).

Centralna banka Indije (RBI) je u svom izveštaju ranije ovog meseca predvidela stopu rasta između 6,1% i 6,3% za isti period. Novi podaci pokazuju da je BDP povećan za 8,4% u istom periodu tokom 2021-22. godine.

Istovremeno, nominalni BDP ili BDP u tekućim cenama u drugom kvartalu 2022-23. godine, pokazao je rast od 16,2%, u poređenju sa 19,0% iz drugog tromesečja 2021-22. godine, navodi se u izveštaju.

Takođe pokazuje da je sektor poljoprivrede u periodu od jula do septembra zabeležio rast od 4,6% u odnosu na prethodni kvartal i poboljšanje u odnosu na 3,2% – zabeleženih u istom periodu lani, piše RT.

Međutim, proizvodni sektor se smanjio za 4,3%, preokrenuvši ekspanziju od 4,8% u prvom fiskalnom tromesečju i značajno odbacivši tempo rasta od 5,6% u istom kvartalu prošle godine.

Sektor građevinarstva je zabeležio godišnji porast aktivnosti od 6,6%.

telegraf.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments