Foto: alliance/dpa/ P pleul

Brojne organizacije za zaštitu životinja okupljene u koaliciji Fur Free Alliance, uključujući organizaciju Prijatelji životinja, pozdravile su vest da je Irska poslednja u nizu država koje su zabranile uzgoj životinja zbog krzna, nakon što su to ranije učinile Francuska, Italija i Estonija.

Mark Glover, član odbora Fur Free Alliancea i direktor organizacije Respect for Animals, ne krije oduševljenje.

-Ovo je istorijski dan za dobrobit životinja u Republici Irskoj! Želeo bih odati počast svim aktivistima koji su pomogli da se to omogući. Sada je ključno da zakonodavci širom sveta, uključujući i one na nivou EU-a, preduzmu hitne mere kako bi jednom zauvek okončali okrutnost uzgoja životinja radi krzna.”

Predlog zakonske zabrane uzgoja životinja radi krzna u Irskoj prošao je krajem marta završnu fazu parlamentarnog procesa. Zabrana je dobila golemu podršku svih političkih stranaka u oba doma Parlamenta, a zakonski predlog potpisao je i predsednik Michael D Higgins. Organizacija “Respect for Animals” sprovela je anketu javnoga mnjenja, koja je pokazala da 80 % ljudi u Irskoj želi zabraniti uzgoj životinja radi krzna.

Od januara 2019. godine u Srbiji je zabranjeno ubijati životinje radi proizvodnje krzna. Propis je donet još 10 godina pre konačne odluke,ali je tek mnogo kasnije stupio na snagu. Razlog za to je kako bi oni koji su se bavili uzgojem krznašica imali dovoljno vremena da promene delatnost.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments