Foto: New York Post

Mnogi ljudi počnu sa biljnom ishranom u cilju mršavljenja, vođenja računa o zdravim navikama ili zbog uticaja konzumiranja mesa na životnu sredinu, ali i na same životinje.

Od doručka do večere, meso je često središnji deo mnogih obroka. Ali ako ne obraćate pažnju, možda ćete jesti više mesa nego što je preporučeno.

Iako konzumiranje mesa u umerenim količinama zapravo može biti zdravo, treba uzeti u obzir i kratkoročne i dugoročne zdravstvene prednosti odricanja od mesa.

Možda niste svesni, ali vaše telo se menja u prvih nekoliko sati nakon što ste isključili meso.

Posle nekoliko sati bez mesa

Ishrana bez mesa često sadrži značajnije količine drugih esencijalnih grupa namirnica, kao što su integralne žitarice, povrće, voće i mahunarke. Ove namirnice su bogate vlaknima.

Čim jedete, vaše telo signalizira pankreasu da oslobodi insulin. Svrha insulina je da održava zdrav nivo šećera u krvi tokom varenja.

Hrana bogata dijetalnim vlaknima odmah počinje da pomaže zdravom varenju usporavanjem količine šećera koju vaša krv uzima. Stoga, vašem telu možda neće biti potrebno da proizvodi toliko insulina da reguliše šećer u krvi koliko bi bilo potrebno sa ishranom koja se pretežno sastoji od mesa, ali sa malo vlakana.

Posle nekoliko dana bez mesa

Ta dijetalna vlakna koja pomažu u održavanju šećera u krvi imaju još jednu korist koju ćete verovatno primetiti nakon nekoliko dana odricanja od mesa: redovnije pražnjenje creva.

Povećanje dijetetskih vlakana, bilo rastvorljivih ili nerastvorljivih, iz vegetarijanske ili veganske ishrane proizvodi pozitivne promene u kvalitetu i učestalosti pražnjenja creva. Rastvorljiva vlakna promovišu lakšu defekaciju uz zdravo formiranje i teksturu stolice, dok nerastvorljiva vlakna pomažu da redovnije idete u toalet.

Posle nedelju dana bez mesa

Jedna od najznačajnijih prednosti odricanja od mesa javlja se nakon samo nedelju dana bez njega: snižen holesterol.

Povišeni nivoi holesterola lipoproteina niske gustine (LDL) povezani su sa negativnim zdravstvenim stanjima, od kojih je možda najvažniji povećan rizik od srčanih oboljenja. Iako nije poznato da svako meso izaziva visok holesterol, crveno meso je jedno od odgovornijih, jer obično ima visok nivo zasićenih masti. Prelaskom na ishranu bez mesa, možete smanjiti unos i holesterola i zasićenih masti.

Rastvorljiva vlakna u biljkama takođe pomažu u smanjenju visokog nivoa holesterola usporavanjem brzine kojom naše telo apsorbuje holesterol – slično onome kako vlakna usporavaju brzinu kojom apsorbuju šećer.

Dugoročni efekti odustajanja od mesa

Iako postoje neke kratkoročne prednosti odricanja od mesa, ne brinite ako ne vidite ili ne osetite druge pozitivne promene vrlo brzo. Budite strpljivi, jer obično može proći jedan do nekoliko meseci pre nego što počnete da primećujete povoljnije ishode.

Nakon mesec dana odricanja od mesa, možda ćete početi da vidite i osećate razlike zbog vaše nove ishrane. Međutim, ove prednosti će se verovatno učvrstiti i postati očiglednije ako nastavite sa ovom dijetom duži vremenski period.

Ovo su neke od primarnih prednosti koje možete primetiti u to vreme.

Zdravija creva: Dok je meso povezano sa rastom štetnih bakterija u crevima, ishrana bez mesa u vezi je sa pozitivnim rastom bakterija. Ukratko, zdravija creva može dovesti do boljeg imunološkog sistema i čak može sprečiti neke vrste raka.

Lepša koža: Pojedinci koji se oslanjaju na biljnu ishranu obično jedu više voća i povrća, bogata vitaminima C, E i A. Ovi vitamini pomažu u borbi protiv slobodnih radikala na vašoj koži koji, ako se ne kontrolišu, mogu dovesti do akni i druge ružne mrlje.

Gubitak težine: Postoji veza između veganske ili vegetarijanske dijete i gubitka težine. Kada prestanete da jedete meso, možda ćete primetiti da vam se struk smanjuje nakon mesec dana ili više. Međutim, dobro izbalansirana, konzistentna ishrana zajedno sa redovnim vežbanjem takođe može doprineti gubitku težine.

Smanjeni nivoi upale: Uočeno je da ishrana bez mesa smanjuje upalu u telu, što može biti posebno korisno za osobe sa autoimunim poremećajima. Iako ćete možda osetiti i videti pozitivne zdravstvene promene nakon mesec dana bez mesa, verovatno ćete izvući maksimum iz ovih prednosti kada budete jeli zdravu, dobro zaokruženu ishranu, piše “Yahoo”.

ona.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments