Foto: Medical News Today

Poljoprivredna inspekcija je izvršila pojačanu kontrolu podnetih zahteva za subvencije u pčelarstvu i utvrdila da su u 63 slučaja zahtevi podneti neosnovano, zbog čega je u postupku priprema i podnošenje zahteva za prekršaje i inicijativa za pasivan status gazdinstava u predmetnim slučajevima.

Ukupna vrednost subvencija za koje su podneti neosnovani zahtevi iznosi 7,5 miliona dinara.

Ove godine pčelari su imali mogućnost prijave u periodu od 15. aprila pa sve do 31. maja. Prijave su se vršile na zvaničnom sajtu.

Pravo na subvencije ostvaruje

Pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, može da ostvari pravo na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela za najmanje 20, a najviše 1000 košnica pčela.

To u praksi znači da svi pčelari koji imaju manje od 20 obeleženih i registrovanih košnica pčela ne ispunjavaju uslov za ostvarivanje prava na podsticaj po košnici pčela, dok oni koji imaju preko 1000 košnica i podnose zahtev za ostvarivanje prava na ovaj podsticaj, neće po automatizmu biti odbijeni zbog prekoračenja propisanog broja košnica, već će im se priznati podsticaji za 1000 košnica pčela.

Foto: Pexels

Iskazane sumnje Saveza pčelarskih organizacija Srbije da se subvencije po košnici koje dobijaju pčelari u Srbiji, zloupotrebljavaju i podaci se jednim delom lažiraju.

Poljoprivredna inspekcija je pojačanoj kontroli u ovoj oblasti pristupila nakon iskazane sumnje Saveza pčelarskih organizacija Srbije da se subvencije po košnici koje dobijaju pčelari u Srbiji zloupotrebljavaju i da se podaci jednim delom lažiraju.

Prve aktivnosti poljoprivredne inspekcije bile su vezane za direktne prijave sumnjivih podnosioca zahteva za subvencije koje su procesuirane.

Među podnetim prijavama su, kao što je Savez tvrdio, utvrđene nepravilnosti, nakon čega su informacije prosleđene Upravi za agrarna plaćanja, a protiv lica su podnete prijave sudovima za prekršaje, kao i inicijative za pasivan status tih gazdinstava.

Sledeći korak bio je provera zahteva za kontrolu 125 korisnika koji je dostavila Uprava za agrarna plaćanja, a nadležni organi su u 63 slučaja konstatovali da na prijavljenim lokacijama nisu zatečene košnice prema broju iz zahteva.

Nakon konstatovane nepravilnosti i neosnovanosti zahteva, prilikom obrade narednih zahteva biće pojačani kontrola i nadzor.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments