Foto: Inspired Taste

Kao i drugi uskršnji deserti, ovi kolačići su savršeni za svakoga ko voli slatko. Bez obzira da li tražite bogatu i dekadentnu čokoladnu poslasticu ili nešto svetlo i citrusno, na ovoj listi je kolačić koji je pravi za vas. Postoji nekoliko zabavnih obrta na klasičnim uskršnjim kolačima.

KOLAČ OD ŠARGAREPE

1 čaša omekšanog putera
1 čaša smeđeg šećera
1/2 čaše šećera u granulama
2 veća jaja, na sobnoj temperaturi
2 supene kašike ekstrakta vanile
2 i po čaše brašna
1 kašika cimeta
1/2 kašike mlevenog đumbira
1/2 t. prašak za pecivo
pola kašičice soli
2 i po čaše sitno rendane sveže šargarepe ( to je oko 6 srednjih šargarepa)
1 čaša seckanih pečenih oraha

ZA GLAZURU:
250 omekšanog krem sira
1/2 čaša omekšanog putera
450 grama šećera u prahu
2 kašičice ekstrakta vanile
seckani pečeni orasi za posipanje

Za kolače: Zagrejte rernu na 180 stepeni, sa rešetkama u gornjoj i donjoj trećini rerne.
Umutite puter, smeđi šećer i granulirani šećer na srednjoj brzini dok ne postane bleda i kremasta, oko 3 minuta. Dodajte jaja i ekstrakt vanile. Mutite dok se dobro ne sjedini, zaustavljajući se da stružete stranice činije, po potrebi.
U srednjoj posudi umutite brašno, cimet, mleveni đumbir, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Postepeno dodajte mešavinu brašna u mešavinu putera sa mikserom na niskom nivou. Mutite dok se dobro ne sjedini, oko 1 minut. Umešajte šargarepu i orahe.
Ispustite kašike (oko 2 kašike svaka) testa na pripremljene plehove sa papirima za pečenje pomoću merice za kolače, sa razmacima. Pecite dve tepsije istovremeno, rotirajući na pola pečenja, dok kolačići ne porumene na ivicama, 12 do 14 minuta. Ohladite kolačiće na tepsiji 3 minuta. Ponovite sa preostalim kolačićima.
Za glazuru: Umutite krem sir i puter u posudi na srednjoj brzini dok ne postane glatko, oko 3 minuta. Dodajte šećer u prahu i vanilu mikserom, mutite dok se ne sjedine. Povećajte brzinu na srednju i mutite dok ne postane mekana, oko 2 minuta.
Stavite kašiku glazure na vrh svakog kolačića i rasporedite po celom vrhu. Pospite seckanim tostiranim orasima ili čokoladnim mrvicama.

LIMUN KOCKE

ZA KORU

2 čaše brašna
1/2 čaše šećera
1/4 kašike soli
1 šolja putera, isečenog na male kocke

ZA PUNJENJE

1 i po šolja šećera
1/4 čaše brašna
4 cela jaja
Korica i sok od 4 limuna srednje veličine
Šećer u prahu, za posipanje

Za pripremu je potrebno oko sat i po vremena.

Za koru: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite tepsiju puterom.
Pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte puter u činiju i nožem za pecivo sve zajedno isecite dok smesa ne liči na sitne mrvice. Utisnite u pripremljeni pleh i pecite dok ne porumene oko ivica, oko 20 minuta.
Za fil: Pomešajte šećer i brašno. Ubacite jaja i umutite da se sjedini. Dodajte limunovu koricu i sok i mešajte dok se ne sjedine. Preliti preko kore i peći oko 20 minuta.
Ostavite da se ohladi u frižideru najmanje 2 sata, a zatim pospite šećer u prahu preko vrha pre nego što ga isečete na kvadrate. Po želji, možete dekorisati svežim malinama ili borovnicama.

MOKA PITA

Za kore:

2 jaja

200 gr šećera

250 gr margarina

100 ml jake crne kafe

1 prašak za pecivo

900 gr brašna

ZA FIL:

1l mleka

3 pudinga od vanile

5 kašika šećera

250 gr margarina

200 gr šećera u prahu

100 ml jake crne kafe

100 gr mlevenih oraha

Prvo skuvajte kafu, bez šećera. Ostaviti da se prohladi. Ulupati margarin sa šećerom, pa dodajte jaja i opet umutite. Dodati mlaku kafu, umutite pa dodajte brašno i prašak za pecivo i umesiti testo.

Podeliti na 5 delova pa uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.

Za to vreme razvući jedno testo na obrnuti pleh od rerne pa kada se rerna zagreje staviti da se peče dok ne dobije tamno žutu boju, oko 12 minuta. Tako uraditi sa svih 5 korica.

Za fil pomešati puding, 5 kašika šećera i malo hladnog mleka a ostatak mleka staviti da provri. Kada mleko provri zakuvati razmučen puding pa mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i ohladiti. Dok se puding hladi mlevene orahe popariti sa drugom kafom koju smo zagrejali da bude vrela.

Ulupajte penasto margarin sobne temperature sa 200 gr šećera u prahu, te dodajte mikserom “razbijen” puding i sve umutiti, a zatim dodati poparene orahe i opet sve umutiti.

Nafilovati korice ovim filom, pa malo opteretiti kolač odgore i ostaviti da odstoji dok se korice lepo ne sjedine sa filom.

Na kraju staviti glazuru. 200 gr čokolade otopiti sa 5 kašika ulja i preliti preko kolača. Sačekati da se stegne.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments