Foto: The Gottman Insitute

Istraživači su posmatrali kako tate komuniciraju sa svojom decom i izveli magnetnu rezonancu njihovog mozga

Tate su jedni od najvažnijih ljudi na svetu. Ali pokazalo se da više pažnje posvećuju ćerkama, a na njihovo ponašanje i mozak utiče pol njihove dece.

Sprovedenim istraživanjem otkriveno je šta to znači i kako može uticati na budućnost deteta. Jedna studija je došla do neočekivanih rezultata u interakciji očeva sa decom.

U istraživanju su učestvovala 52 oca sinova ili kćeri uzrasta od 1-2 godine. Istraživači su posmatrali kako komuniciraju sa svojom decom i izveli magnetnu rezonancu njihovog mozga. Otkrili su da pol deteta ima direktan uticaj na to kako će izgledati odnos sa njihovim tatom, piše Bright Side.

Foto: ParentMap

Kako kažu, ćerke očeva više pevaju i zvižde sa njima nego sa sinovima, dok su očevi sinova više uključeni u grubu i nasilnu igru, poput prevrtanja i bockanja. Zahvaljujući tome, verovatnije je da će dečaci biti popularni među svojim vršnjacima.

Tate imaju veću reakciju na srećna lica svojih ćerki. Ali očevi sinova su više reagovali na njihove neutralne izraze lica. To može značiti da muškarci sa ćerkama više vole da vide njihova srećnija lica nego oni sa sinovima.

Očevi čak drugačije razgovaraju sa svojom decom. Sa svojim sinovima, tate koriste jezik postignuća. Ali sa ćerkama više pričaju o svojim telima i emocijama i koriste analitički jezik. Takva komunikacija može dovesti do nezadovoljstva telom kod devojčica, ali i doneti im akademski uspeh.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, očevi su angažovaniji i osetljiviji na ćerke nego na sinove. Ovo može pomoći devojčicama da bolje razviju empatiju, ali dečaci mogu postati emocionalno zatvorene odrasle osobe.

novilist.hr/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments