Foto: Pinterest
Komad Vilijama Šekspira “Ričard III” u režiji Dejana Projkovskog biće premijerno izveden 11. aprila u Novosadskom pozorištu.

Ova istorijska drama postavlja na sceni nekog novosadskog pozorišta posle više od jednog veka, pošto je prvi, a ujedno i poslednji put imala premijeru pred novosadskom publikom davne 1912. godine u Srpskom narodnom pozorištu, kada je naslovnu ulogu tumačio Pera Dobrinović.

Foto: Sergej Svetozarev

Ovaj Šekspirov komad napisan je pred kraj 16. veka, a njegov centralni lik postao je jedan od najpoznatijih negativnih junaka u istoriji književnosti. Reč je o Ričardu, koji je koristeći inteligenciju, veštine obmane i političke manipulacije, hitao ka prestolu, ne prezajući na tom putu ni od čega. U potpunosti lišen osobina kao što su moral i poštenje, Ričard predstavlja tipičnog antiheroja sa čijim se likom čitalac/gledalac, uprkos svim negativnim osobinama, poistovećuje i prema njemu zauzima ambivalentan stav.

Naslovnu ulogu u postavci Novosadskog pozorišta tumačiće Arpad Mesaroš, a sa njim su se u podeli našli Andrea Jankovič (k.g.), Regina Sabo (s.a.), Livia Banka, Atila Nemet, Gabriela Crnković, Ištvan Kereši, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Robert Ožvar, Zoltan Širmer, Gabor Pongo, Bence Salai, Daniel Tot (s.a.) i Daniel Dudaš (s.a.).

Reditelj predstave Dejan Projkovski poznat je publici Novosadskog pozorišta po postavci Ane Karenjine iz 2019. godine, koja se nalazi na redovnom repertoaru ovog teatra, a do sada je na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu osvojila čak osamnaest nagrada.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments