Foto: NSEPK

Jedan od brojnih izlagača na Međunarodnom sajmu knjiga u našem gradu je i važna institucija, vekovni i decenijski hroničar grada- Istorijski arhiv Grada Novog Sada, koji predstavlja svoj Godišnjak

Petar Đurđev, istoričar i direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, za NS Uživo kaže da mu je izuzetna čast što se ova institucija našla kao izlagač uzimajući u obzir značaj Novosadskog sajma i njegovu dugu tradiciju i istoriju.

-Jedan deo naših poslova je i izdavačka delatnost, neprevashodno dajemo prednost delima koji će se baviti istorijom Novog Sada. Na ovogodišnjem sajmu ćemo predstaviti Godišnjak 15. izdanje Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, jer je koncipirana upravo tako da renomirani istoričari, kao i mlada lica, mogu da pišu upravo dela koja su vezana za istoriju grada. I opet neke zaboravljene i manje poznate teme popularizujemo i tako produbljujemo poznavanje o lokalnoj istoriji-precizirao je Đurđev.

Foto: NSEPK

Đurđev je napomenuo da se nastavlja sa izdanjem zbornika Gradske skupštine od 1918. godine, a kako kaže sada su već stigli do 1932. godine.

-To je jedan nezaobilazni izvor za proučavanje istorije grada, i evo gledajući odluke i političke borbe u ondašnjoj skupštini možemo da doznamo mnogo šta o samim političkim odnosima, ekonomskom razvoju kao i o društvenom životu u starom Novom Sadu i to je nešto na šta smo svakako ponosni. I kada stignemo do te, da kažem nesrećne 1941. godine time ćemo zaokružiti razvoj Novog Sada u Kraljevini. Takođe, u planu je da promovišemo zbornik “Arhivski grad” koji se vezuje za stradanje srba u okviru NDH – govori direktor Arhiva.

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Istoričar ističe da u godini koja je iza nas, obeležena brojnim poslovima i krunisana je sa ovom izdavačkom delatnošću.

-Mi ćemo gledati da građane Novog Sada upoznamo i sa tim važnim delom naše istorije i tako pokažemo ono što se dešavalo u našem gradu i ne tako dalekoj prošlosti – govori Đurđev.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments