Foto: Royal Museums Greenwich

Naučnici su prvi put uzgojili biljke u zemlji s Meseca, sa uzorcima koji su prikupljeni tokom misije NASA-e 1969. i 1972. godine.

Oni su rekli da su posadili seme Arabidopsis thaliana, u našem narodu poznatiji kao biljka skupljen, u 12 malih posuda veličine naprstka i posmatrali kako niče i raste. Svaka posuda je sadržala gram mesečeve zemlje, čiji je tačniji naziv mesečev regolit, koji se sa svojim oštrim česticama i nedostatkom organskog materijala razlikuje od zemaljskog tla, pa se nije znalo hoće li seme proklijati.

– Biljke mogu da rastu u mesečevom regolitu. Ta jednostavna izjava je kolosalna i otvara vrata budućem istraživanju korišćenjem resursa na Mesecu i verovatno Marsu- rekla je Ana Lisa Pol.

Međutim, seme posađeno u regolitu imalo je slabije rezultate od uporednih biljaka, što i ne iznenađuje. Ali, naučnicima je činjenica da su biljke uopšte nikle i rasle bila izvanredna.

Seme je niklo u roku od tri dana. Nakon otprilike nedelju dana rasta, naučnici su uklonili sve osim jedne biljke koja je ostavljena da raste do 20 dana starosti, a potom su ubrani listovi kako bi se procenila aktivnost gena.

nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments