Foto: Profimedia
Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas kijevski režim da smesta obustavi vatrru i sva borbena dejstva i da se vrati za pregovarački sto. Rusija je za to spremna, rekao je Putin tokom ceremonije posvećene potpisivanju sporazuma o ujedinjenju Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR), Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom u Kremlju.

Ruski predsednik se u okviru svečanosti koja je počela u 14 sati sastaje s liderima oslobođenih teritorija. Kako je najavljeno, Putin će održati opširan govor.

Putin je kasno sinoć potpisao ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije. Teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike su, kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pripojene u granicama iz 2014. godine, odnosno u granicama u kojima je Rusija u februaru ove godine priznala nezavisnost tih teritorija.
Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

Putin je prošle sedmice rekao da će podržati odluku žitelja Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti. Ukrajina ne priznaje rezultate referenduma.

sputnikportal.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments