Foto: The Independent/GettyImages

U istorijskoj presudi u utorak Evropski sud pravde izrekao je da ako jedna zemlja članica priznaje roditeljski odnos s detetom, onda to mora da uradi svaka država članica da bi se garantovalo pravo deteta na slobodno kretanje.

Do ove odluke je došlo nakon što su bugarske vlasti odbile da izdaju izvod iz matične knjige rođenih novorođenoj devojčici istospolnog para uz objašnjenje da dete ne može da ima dve majke. Bugarka Kalina Ivanova i Britanka Džejn Džons, registrovane su kao majke Sare, rođene u Španiji 2019. godine. Nijedna od majki nije španskog porekla, što znači da državljanstvo u toj zemlji nije dozvoljeno, a Džons nije mogla da prenese svoje britansko državljanstvo ćerki jer je rođena na Gibraltaru.

Zato je Ivanova zatražila bugarsko državljanstvo za Saru, što je odbijeno jer istospolni brakovi nisu priznati u toj državi. Posledica toga je da bi mala Sara mogla da ostane bez ikakvog državljanstva, ne bi mogla napustiti zemlju prebivališta svoje porodice (Španiju), niti da izvadi lične dokumente. Na taj način ograničio bi joj se pristup obrazovanju, zdravstvu i socijalnom osiguranju.

Evropski sud pravde doneo je odluku da Sara mora da dobije bugarski pasoš.

-Ova presuda donela je dugoočekivano objašnjenje prema kom roditeljstvo uspostavljeno u jednoj državi članici EU-a ne može biti odbačeno u drugoj pod izgovorom zaštite nacionalnog identiteta- rekao je nakon presude Arpi Avetisjan, advokat koji vodi sudske procese za nevladinu organizaciju ILGA Europa.

ljepotaizdravlje/nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan
16/12/2021 21:59
Sašo
17/12/2021 07:21

Gade mi se.Jeste da je to neka psihička bolest,ali se toga užasavam.Neka im je Bog u pomoći.