Foto: The News-Press

Radnici kojima treba alarm za buđenje, umorniji su od onih koji se bude bez njega, rezultati su američke studije urađene na 450 zaposlenih u Americi kojima su naučnici uz pomoć prenosnih uređaja merili dužinu sna i otkucaje srca.

Njih 57 posto budilo se uz pomoć alarma i u pravilu su bili mamurniji od onih koji su se budili prirodno jer im je alarm poremetio prirodan ciklus spavanja, objavili su naučnici sa univerziteta Notr Dam u Indijani, prenosi Independent.

Ljudi koji su se budili prirodnim putem, spavali su duže i pili manje kafe tokom dana. Takođe, osećali su se manje umorno.

Foto: Pexels

Kad se budimo prirodno, kažu naučnici, organizam aktivira ‘odgovor na stres’ malo pre buđenja kako bi nas za to pripremio i razbudio. Ali, buđenjem uz zvonjavu alarma taj se prirodan odgovor preskače i dovodi do prekida ciklusa sna.

Alarmom su se najviše služile i umorom su bile najviše pogođene takozvane noćne ptice, kaže se u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Sleep.

A šta je s onima koji nakon prvog alarma odlože buđenje za još pet ili deset minuta?
Foto: Indy100

Uz jutarnji alarm bi prvo trebalo pomisliti na to da je vreme za ustajanje, a ne da treba spavati duž, jer nedostatak sna nećemo rešiti pritisnemo li odlaganje alarma.

Ciklus spavanja je stanje koje obnavlja, poznatije pod nazivom REM, a to je razdoblje tokom kog sanjamo. A onih pet ili 15 minuta sna koje dobijemo nakon što pritisnemo ‘snooze’, odnosno odlaganje alarma bez sumnje nije to, jer u tom razdoblju nećemo dobiti najbolje od procesa spavanja.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments