Foto: Voice of America

Pregledno istraživanje sprovedeno na 74 naučna rada koja povezuju zagađenje vazduha i pušenje, pokazalo je njihov značajan uticaj na proizvodnju i metabolizam vitamina D. Rezultati pokazuju da zagađeni vazduh, kao i duvanski dim, mogu dovesti do nedostatka vitamina D u organizmu. 

Vitamin D nastaje u našem organizmu nakon izlaganja sunčevim zracima. Umereno izlaganje tokom podneva nekoliko puta nedeljno za prosečnu osobu stvara dovoljno vitamina D, pa u tim slučajevima nije potrebno uzimati suplemente. Ali, ovo ne važi za osobe koje žive u velikim gradovima. Zagađenje vazduha zaslužno je za smanjenu sintezu vitamina D, pokazuje istraživanje. Zagađenje vazduha je veće tokom zimskog perioda kada je i prirodno smanjen intenzitet sunčevih zraka koje dopiru do nas.

Budući da takav sloj zagađivača blokira sunčevu svetlost, manje UVB zraka dolazi do naše kože, pa se smanjuje i sinteza vitamina D. Istraživanje urađeno u Kuvajtu trajalo je četiri godine, a poslužilo je i kao objašnjenje zašto lokalno stanovništvo ima samo 20 posto odraslih i četiri posto adolescenata koji pokazuju zadovoljavajuć nivo vitamina D.

Ono što stručnjaci savetuju je da češće posetimo sunčana mesta koja nisu blizu velikog grada, ali i da nadomestimo nedostatak vitamina D suplementima.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments