Foto: Proflowers

Nova studija pokazuje da je usamljenost jedan od glavnih uzroka pogoršanja zdravlja, pa čak i smrti kod osoba starijih od 60 godina. Studija je obuhvatila 1604 osobe starije od 60 godina, od kojih su 59% bile žene, a kao deo studije učesnicima su postavljena tri različita pitanja- Da li se osećaju izostavljeno, da li se osećaju izolovano i da li im nedostaje druženje?

Čak 43% učesnika reklo je da se oseća usamljeno. Studija je pokazala da je veća verovatnoća da će oni koji su izjavili da se osećaju usamljeno imati poteškoća u obavljanju redovnih dnevnih aktivnosti. Imali su problema u obavljanju zadataka koji uključuju korišćenje njihove mobilnosti, poput hodanja ili podizanja ruku iznad glave, kao i poteškoća u obavljanju stvari kao što je penjanje. To znači da ljudi koji pokazuju simptome usamljenosti teško mogu obavljati svakodnevne zadatke koji im omogućuju nezavisnost. Utvrđeno je da je usamljenost povezana s većim rizikom od smrti kako starimo.

Usamljenost je važan uzrok ljudske patnje, posebno kod starijih osoba. Usamljenost je subjektivni osećaj izolacije, nepripadanja ili nedostatka druženja. Održavanje porodičnih veza i negovanje prijateljstava može pomoći starijim ljudima ne samo da se osećaju kao da su cenjeni, već može pomoći i njihovom zdravlju, psihičkom i fizičkom.

Usamljenost ne utiče samo na nečije mentalno zdravlje, već i na fizičko. S obzirom da usamljenost ozbiljno utiče na zdravlje osobe, posebno kako stari, toliko je važno provoditi vreme sa svojom majkom i uključiti je u svoj život i živote svoje dece. Starije bake i dede i roditelji mogu mnogo doprineti porodičnoj dinamici i često mogu biti izvor podrške.

miss7.hr/nsuzivo.rs

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments