Foto: Shutterstock
Srpska pravoslavna crkva slavi praznik posvećen Svetom proroku Ageju, jednom od prva tri proroka u hrišćanstvu čije ime u prevodu znači moj praznik.

Prema legendi, Sveti prorok Agej bio je prvi od tri proroka pored Zaharije, njegovog savremenika, i Malahije, koji je živeo oko stotinu godina kasnije.

Agej je poticao iz plemena Levija i živeo je u 5. veku pre nove ere za vreme robovanja Jevreja.

Radio je na obnovi Solomonovog hrama u Jerusalimu, ali je u tom poslu bio više puta prekidan od strane Samarijanaca. Ipak, Agej nije odustajao, a u radu su mu pomogli Zorovavelj i Isus sveštenik. Tako je i doživeo da vidi jedan deo hrama sazidan. Ostalo je upamćeno da je Agej o ovom zdanju prorekao: “Slava će doma ovoga poslednjeg biti veća nego onoga prvoga, veli Gospod nad vojskama”.

Zidanje Solomonovog hrama je ohrabrilo jevrejski narod i dalo podsticaj za oslobađanje od ropstva. Sveti prorok Agej je prema predanju umro u dubokoj starosti. Osim današnjeg dana, pravoslavni hrišćani se Ageja sećaju i zajedno sa ostalim prorocima Starog zaveta, u nedelji Svetih Otaca (nedelja pre Božića). Ovog starozavetnog proroka i danas poštuju mnogi.

Predanje kaže da je njegov praznik dobar dan za gatanje i proricanje budućnosti – bilo čitanjem sa dlana, gledanjem u pasulj, u listiće čaja, kafu ili karte.

Takođe, veruje se da će pomoć doći svima koji se iskreno i iz duše pomole u ime ovog Svetog proroka: “Proroka Tvoga Ageja, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše”.

alo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments