Foto: Pexels
Vlasti Saudijske Arabije otkrile su veliki skandal koji je izbio na takmičenju za izbor najlepše kamile i diskvalifikovali 40 životinja i njihovih vlasnika sa tradicionalnog festivala.

Na popularnom “Festivalu kamila Kralj Abdulaziz” koji je počeo ovog meseca, okupio je uzgajivače najlepših kamila koji se bore za novčanu nagradu od gotovo 66 miliona dolara. Do skandala je došlo kada je uvrđeno da su diskvalifikovane kamile sa  imale ubrizgan botoks i druge hemikalije.

Ubrizgavanje injekcija botoksa i drugi kozmetički preparati kojima se utiče da kamile izgledaju još lepše je strogo zabranjeno. Sudije određuju pobednika po obliku glave, grba, kostima i samog držanja životinje.

Sudije na tridesetodnevnom festivalu, koji se održava u pustinji severoistočno od saudijske prestonice Rijada, imaju zadatak da iz takmičenja eliminišu dopingovane kamile, izvestila je zvanična novinska agencija. Oni u otkrivanju prestupnika koriste naprednu tehnologiju.

Foto: Pexels

Organizatori su saopštili da će  prestupnici da se suoče sa strogim kaznama. Takmičenje u lepoti kamila glavni je događaj festivala u kojem se organizuju i njihove trke, prodaja i druge aktivnosti.

Jedan od ciljeva je da se očuva uloga kamilla u beduinskoj tradiciji i nasleđu dok naftom bogata zemlja realizuje moderne projekte. Uzgajanje kamila je višemilionska industrija dok se slični festivali organizuju širom zemlje.

euronews.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments