Foto: Travel + Leisure
U izveštaju koji je ove nedelje objavila Evropska agencija za životnu sredinu utvrđeno je koja zemlja na Starom kontinentu ima najčistiju vodu i najbolja je destinacija za kupanje, Austrija je na vrhu liste, a slede Malta, Grčka i Hrvatska.

Kvalitet evropskih voda za kupanje dramatično se poboljšao poslednjih decenija, a novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) otkriva da je skoro 85 odsto njenih kupališta sada ocenjeno kao “odlično”.

Godišnji izveštaj o vodi za kupanje pratio je skoro 22.000 kopnenih i priobalnih kupališta u državama članicama EU, Albaniji i Švajcarskoj 2021. UK, nakon što je napustila EU, prvi put je izostala iz izveštaja.

Austrija bez izlaza na more, poznata po brojnim prelepim jezerima, uključujući alpske vode jezera Ahen u Tirolu i smaragdno obojeno jezero Vajsen, nalazi se na vrhu liste, sa 97,7 odsto njenih voda proglašeno odličnim.

Odmah iza nje na vrhu liste su četiri favorita za odmor na Mediteranu: Malta, Grčka, Hrvatska i Kipar. Danska i Nemačka su ostale zemlje u kojima su od devet od 10 lokacija i više dobile najbolju ocenu.

Portugal je na 10. mestu sa 88,5 odsto, dok su Italija (87,9 odsto) i Španija (87,4 odsto) na 12. odnosno 13. mestu.

Francuska turistička žarišta zaostaju na rang listi, sa 75,7 odsto, dok je Poljska najniže rangirana sa samo 44,5 odsto – iza Slovačke sa 50 odsto i Mađarske sa 60,2 odsto.

Procenu je uradila Evropska agencija za životnu sredinu u saradnji sa Evropskom komisijom. Lokalne i nacionalne vlasti uzimale su uzorke vode tokom sezone kupanja i analizirale ih na vrste bakterija koje ukazuju na zagađenje kanalizacijom i uzgoj stoke.

Vode su tada dobijale oznaku “odlično”, “dobro”, “dovoljno” ili “loše”, prema standardima Evropske unije.

b92.net

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments