Foto: Screenshot (zaric.ch)
Na današnjoj sednici Skupštine grada jednoglasno je izglasana tačka postavljanja nove skulpture u Limanskom parku, a to je “Čovek jelen”. 

Skulpturu izlivenu u bronzi izvajao je naš poznati umetnik i vajar Nikola Zarić a biće postavljena na zelenoj površini, u centralnom delu Limanskog parka, zapadno od ukrštanja dve glavne pešačke staze.

Postavljanje “Čoveka jelena” u Limanski park inicirali su osnivači Fondacije “Mali princ” Aleksandra Vegezzi Boškov i Antonio Vegezzi, direktorka Galerije “Bel Art” Vesna Latinović, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnosti “Terra” Slobodan Kojić i likovni kritičar Sava Stepanov.

Nikola Zarić je rođen u Švajcarskoj 1961., a 1985. diplomirao je šumarstvo na Švajcarskom saveznom tehnološkom institutu u Cirihu. Nakon toga je počeo da izučava vajarstvo i grafiku na Ženevskoj školi za vizuelne umetnosti. Diplomirao je 1991. godine, a postdiplomske studije je završio 1993. godine. Zarić je popularizator šuma, pre svega vajar. Njegov glavni materijal je beton. Njegove skulpture su često instalirane u grupi i kombinuju životinjske i ljudske figure. Preminuo je 2017. godine.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
asda
29/04/2022 12:30

Ne znam cemu takve bizarnosti,danas jelen,sutra glava koze i izgledace kao neki kult ili satanasti sto po zapadu divljaju

Mirjana
29/04/2022 16:40

Bože ko glasa sve te gluposti