Foto: Printscreen/Instagram
Izgradnja sportske sale u dvorištu Gimnazije „Laza Kostić„, na Telepu u Novom Sadu, trebala bi da počne na leto, što je potvrdio i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pošto je objavio skice objekta na Instagramu.

– Upravo su mi saradnici poslali skice buduće sportske hale u okviru Gimnazije „Laza Kostić” čiju ćemo izgradnju, zajedno sa Gradskom upravom Novog Sada, započeti tokom leta. Izuzetno arhitektonsko rešenje Biroa DBA iz Novog Sada pleni originalnošću i značiće puno sportistima, deci i omladini Limana i Telepa, a posebno učenicima gimnazije – napisao je Mirović uz fotografije skica sale.

Iz Uprave za kapitalana ulaganja Vojvodine pojasnili su za „Dnevnik” da u želji da i ta novosadska gimnazija ima svoju fiskulturnu salu, u skladu sa pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu za ovu godinu, Pokrajinska vlada je, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, izdvojila 174.000.000 dinara za finansiranje projekta izgradnje fiskulturne sale sa pratećim sadržajima. Kako su istakli iz Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine; u toku je priprema dokumentacije za raspisivanje javne nabavke za izvođenje radova sa opremanjem objekta i stručni nadzor.

Foto: Printscreen/Instagram

U funkcionalnom i oblikovnom pogledu, objekat će čine četiri celine: ulazni hol sa kantinom, učionice, svlačionice i fiskulturna sala. Fiskulturna sala biće izgrađena u okviru kompleksa škole, u delu gde se sada nalazi izbetoniran teren za mali fudbal i tenis. Projektom je predviđeno da se sala prostire na 1.801,72 kvadratna metra i da bude namenjena za održavanju časova fizičkog vaspitanja gimnazijalaca. Dimenzije sale biće okvirno 44 metara sa 22 metara, sa terenom za rukomet, košarku i odbojku, biće prizemna i prilagođena osobama sa otežanim kretanjem. 

Foto: Printscreen/Instagram

Podsetimo, reč o projektu koji je u pokrajinskom budžetu okarakterisan kao jedan od najznačajnijih ulaganja za 2023. godinu koji će Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad zajedno realizovati. Grad Novi Sad je još pre deset godina prepoznao problem nedostatka prostora za odvijanje nastave fizičkog vaspitanja u pojedine novosadske škole koje nemaju salu. U to vreme Novi Sad nije imao dovoljno novca za izgradnju sala u obrazovnim ustanovama, a jedan od predloga je bio da se taj problem reši kreditima Evropske investicione banke, ali se ispostavilo da ni to nije bilo dobro rešenje, jer Grad nije mogao toliko da se zadužuje.

Foto: Printscreen/Instagram

Mnogi takvi izazovi prevaziđeni su dobrom saradnjom različitih nivoa vlasti ali stabilnim i jakim budžetima Republike, Pokrajine i lokalnih samouprava. Shodno tome Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad su se udružili kako bi u narednih nekoliko godina realizovali brojne velike investicije. Među najveće projekte na kojima Pokrajina i Grad Novi Sad sarađuju i u koji zajedno ulažu, a koji su u toku su uređenje Almaškog kraja, izgradnja Studentskog kulturnog centra, rekonstrucija Studija M i izgradnja Muzeja 20 21 i turbo kružnog toka kod Naučnotehnološkog parka, a uslediće i izgradnja u pešačko-biciklističke staze od Telepa do Veternika.

Mirović je ranije najavio da će i u ovoj godini biti rekonstruisan veliki broj novosadskih ulica. Najvažniju investiciju u oblasti obrazovanja za Novi Sad, ako se izuzme novoizgrađena Muzičko – baletska škola na Limanu biće i izgradnja nove škole u dvorištu OŠ „Miloš Crnjanski” koju će Pokrajinska vlada u potpunosti finasirati, a radovi bi trebali da počnu ove godine. Među druge zajedničke investicije koje su u prethodnom periodu relaizovane na teritoriji Novog Sada su novi Zavod za hitnu medicinsku pomoć, gradnja objekta Radio Televizije Vojvodine, Sentandrejskog puta, Kameničkog parka, uređenje studentskog kampusa te niza i saobraćajnica.

Foto: Printscreen/Instagram

Multifunkcionalni prostor

Glavni ulaz u salu biće okrenut ka zapadu i povezan sa postojećim objektima i otvorenim površinama pešačkim stazama, a ispred njega će biti formiran trg sa odgovarajućim mobilijarom. Kroz glavni ulaz učenici i drugi korisnici sale će, preko vetrobrana, ući u centralni hol, koji je predviđen kao multifunkcionalni prostor koji, u zavisnosti od potrebe, može biti korišćen i kao prostor za organizovanje kulturnih programa škole, dok je uz sam hol, predviđena mini kantina. Deo objekta sa učionicama projektovan je uz ulazni hol, a biće odvojen hodnikom i okrenut ka južnom, mirnom delu kompleksa. Predviđene su dve učionice kapaciteta 30 učenika sa pripremnom prostorijom za nastavnike između njih. Blok sa svlačionicama sadržaće po dve ženske i muške prostorije za presvlačenje, kabinet sa kupatilom za profesora fizičkog vaspitanja i spravarnicu koja će imati direktnu vezu sa fiskulturnom salom.

dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments