Foto: Tanjug/Boki

Ibar se na severu još nije izlio duž magistralnog puta Mitrovica-Raška, ali voda dostiže maksimalni nivo korita reke i nosi velike količine granja i smeće. Pojedini delovi magistralnog puta su, međutim, preplavljeni vodom, bujice nose pesak na put, a primetni su i odroni.

Na severu KiM je u pojedinim delovima došlo do izlivanja reke Ibar, zbog čega su poplavljeni brojni pomoćni objekti i voda se približava kućama, a slična situacija je i u pojedinim opštinama južno od Ibra.

Regionalno vodovodno preduzeće Mitrovica upozorilo je građane da ne konzumiraju vodu sa česme zbog mogućeg zagađenja nastalog zbog obilnih padavina, prenosi Ekonomija onlajn.

– Imajući u vidu da su obilne padavine dovele do toga da je zemljište poplavljeno vodom, a sa njom se bunari vodomera i druga mesta pune prljavom vodom. U takvoj situaciji postoji šansa da će kišnica iz vaših bunara prodreti kroz sve potencijalne rupe u vašoj mreži snabdevanja. U ovom slučaju, voda za piće koju konzumirate može biti kontaminirana nečistom vodom – navodi se u saopštenju vodovoda.

Iz Vodovoda preporučuju da se voda za piće prokuva pre upotrebe kako bi se izbegle neželjene situacije.

Lokalni mediji su preneli da je zbog obilnih padavina srušen manji most u Južnoj Mitrovici, do poplava je došlo i u Vučitrnu i Ugljaru, a prijavljena je i značajna materijalna šteta u Mališevu.

U opštini Zvečan, u mestu Joševik, došlo je do izlivanja reke Jošanica koja je poplavila pomoćne objekte, a da nadošle bujice ne bi odnele ogrev koji su građani spremili za zimu, meštani ga prebacuju na bezbedno mesto, s druge strane puta.

Gradonačelnik opštine Zvečan u ostavci Ivan Todosijević, zajedno sa opštinskim službenicima izašao je na teren, nakon čega je rekao da je situacija trenutno pod kontrolom.

– Imamo veliko izlivanje planinskih bujičnih vodotokova. Situacija je trenutno pod kontrolom, na terenu smo – kazao je Todosijević.

Ibar se na severu još nije izlio duž magistralnog puta Mitrovica-Raška, ali voda dostiže maksimalni nivo korita reke i nosi velike količine granja i smeće. Pojedini delovi magistralnog puta su, međutim, preplavljeni vodom, bujice nose pesak na put, a primetni su i odroni.

Nadležni su upozorili vozače da je u saobraćaju neophodna dodatna pažnja.

Agencija za vanredne situacije privremenih prištinskih institucija saopštila je danas da je podigla stepen pripravnosti usled obilnih padavina, koje su u brojnim mestima na KiM izazvale poplave.

Najteža situacija je na jugozapadnom delu KiM, gde je u pojedinim mestima pričinjena značajna materijalna šeta, navodi se u izveštaju Kohe.

Dodaje se da je najavljeno da će nadležne službe biti redovno obaveštavane o aktuelnoj situaciji kako bi blagovremeno preduzimale operativne mere i reagovale na licu mesta.

– S obzirom na ovu situaciju stvorenu atmosferskim padavinama, pozivamo sve na povećanu pažnju i oprez. Urgentni operativni centri su u pripravnosti 24 sata dnevno. Pozivaju se građani da se jave na broj 112 u slučaju potrebe ili neophodne pomoći – navodi se u saopštenju.

telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments