Foto: Vizual

Svečano otvaranje izložbe slika „Putevima predaka VI“ će se održati u Arhivu Vojvodine 18. aprila 2023. sa početkom u 19.00 časova. Izložba će biti postavljena do 28. aprila.

Slike su nastale na šestoj likovnoj koloniji pod nazivom “Putevima predaka“ i samim tim se može naslutiti koja je tema ovih umetničkih okupljanja, navodi se u saopštenju Udruženja “Srpski krajevi”.

Stalna tema likovne kolonije „Putevima predaka“ je kulturno nasleđe, istorija, tradicija i zavičaj srpskog naroda, pa se u umetničkim radovima mogu videti portreti značajnih ličnosti, detalji iz naših narodnih običaja ili istorijskih događaja, pejzaži raznih srpskih krajeva i sve drugo čime se daje doprinos očuvanju srpskog kulturnog nasleđa, kaže se u saopštenju.

Likovna kolonija “Putevima predaka“ je do sada održana šest puta od 2017. do 2022. godine u Novom Sadu i na Fruškoj Gori sa ciljem afirmacije stvaralaca u duhu očuvanja kulture i tradicije.

Oni su svojim radovima pokazali talenat i umeće, uz stručni nadzor su unapredili svoj umetnički rad i ostavili zaveštanje za buduća pokolenja – svoju viziju tradicionalnih kulturnih vrednosti. Učesnici su slikari različitih generacija i iz raznih srpskih krajeva, ističu iz Udruženja “Srpski krajevi”

Nastale slike su do sada prikazane na izložbama u Kulturnom centru Novog Sada, Muzeju Vojvodine i Arhivu Vojvodine. Značaj ovog likovnog okupljanja se ogleda u afirmaciji mladih i neafirmisanih autora i motivaciji da savremenim izrazom stvaraju u duhu tradicionalnih vrednosti srpske kulture, a time dajemo i doprinos opštem očuvanju srpske kulture i tradicije, ističe se u saopštenju i dodaje “Posebno bi istakli i podizanje svesti o važnosti očuvanja sopstvene kulture i tradicije i uticaj na mlađe autore da svojim savremenim likovnim izrazom oslikaju sopstveni identitet. Stvaranjem opusa likovnih radova na temu tradicije i kulture naših predaka i prirodnih lepota krajeva iz kojih dolaze dajemo svoj doprinos očuvanju ovih vrednosti i ostavljamo svojevrsno zaveštanje budućim generacijama”.

Ove godine likovno saborovanje „Putevima predaka“ je održano u galeriji „Macut“ na SPENS-u u Novom Sadu, a učestvovali su umetnici: Dragan Miličić, Snežana Mandić, Stanko Rodić, Nenad Ignjatov, Konstantin Gušić, Una Kosić, Stojan Božić, Boško Ivić, Vladan Nikolić, Mirjana Zečević i Zoran Medić.

Održavanje ovogodišnje likovne kolonije je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada i Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

rtv

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments