Izložba razglednica Novog Sada iz vremena Kraljevine od danas u Pečuju: Javnosti će biti prikazane i malo viđene fotografije Petrovaradinske tvrđave (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Istorijski arhiv Grada Novog Sada, u saradnji sa Srpskom samoupravom u Pečuju, organizovao je izložbu koja predstavlja Novi Sad u vremenu između dva rata na razglednicama. Izložba će u novosadskom bratskom gradu biti postavljena danas i povezati Pečuj i Novi Sad. 

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, istakao je da mu je drago što će pečujska javnost moći da vidi kako je izgledao stari Novi Sad na razgledicama u vreme Kraljevine SHS.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Mislim da će se ljudi iznenaditi koliko je razglednica bilo u tom vremenu, a to je vreme pre društvenih mreža. Kultura takve komunikacije je bila posebno negovana i koja je uslovila da imamo zaista veliki broj razglednica koje su sačuvale nekadašnje glavne orijentire i glavne obrise našeg voljenog grada.

Izložba je podeljena u nekoliko celina- neke se bave samo centrom grada, arterijama grada, tvrđava, a prikazan je i stari zaboravljeni orijentir u gradu stara Grosingerova apoteka koja se nalazila do same Crkve imena Marijinog, koju Novosađani nazivaju katedralom.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Novi Sad je u arhitektonskom smislu mlad grad. On je u potpunosti uništen 1849. godine, kada su Košutove grupe uništile ovaj grad. Na starim razglednicama mogu se videti aero snimci tvrđave iz vremena Kraljevine koje su malo poznate javnosti- naglasio je Đurđev.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti