Foto: Ustupljena fotografija

Svetlana Tolmacev će po prvi put predstaviti deo svoje kolekcije etno predmeta, ovog puta sa naglaskom na žensko narodno stvaralaštvo a pod nazivom “Ženska Etno Priča”

Izložba se otvara sutra u galeriji KC Temerin, i trajaće dve nedelje.

Na njoj ce biti predstavljen deo predmeta etnološke zbirke:

– Preslice iz perioda XIX veka do sredine XX veka su deo ženskog alata za predenje vlakana za kojima su žene u prošlosti provodile veliki deo vremena, i ne samo da su stvarale,nego su preslice koristile za ljubavna i magijska delovanja. Na njima se vidi utkanost i trajnost vremena nastanka,i pune su raznih simbola – od predhriscanskih (kao npr. Suncev ili Perunov znak ) koje vuku duboke korene kroz nasu istoriju, do zoomorfnih,patriotskih,religijskih i drugih motiva,pa sve do modernije izrade.

Foto: Ustupljena fotografija

– Kuvarice ili dozidnice su najčešće stajale iznad šporeta veštih domaćica. Porukama koje su vezle na njih, vezilje su upućivale ukućanima, i gostima svoje emocije ili šaljive poruke. Vezovi su sadrzali i patriotske kao I religijske motive datog vremena.

Foto: Ustupljena fotografija

Mogu se razlikovati veštine domaćica da vezu na platnu,koje idu od umetničke nadarenosti, do naivne jednostavnosti.

– Pafte su dekorativne metalne kopce za ženski pojas,koje su hiljadama godina unazad krasile struk žena na Balkanu,koje su pripadale nižem ili višem stalezu. Izgled im se tokom vekova nije mnogo menjao. Ovo raznovrsno kulturno etnografsko blago deo je ženske narodne nošnje I veliki je pokazatelj razvoja primenjene umetnosti od davnih vremena do kraja 19. veka. Pafte su pre svega estetski dodatak damskoj silueti, ali između ostalog, i slika statusnog polozaja I identiteta zene.

Foto: Ustupljena fotografija

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments