U atelje je uloženo 5,9 miliona dinara; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U sredu, 25. maja sa simboličnim početkom u 20 časova i 22 minuta, „Atelje 61“  će otvoriti izložbu „Ženska nit“ u Kreativnom distriktu u okviru svojih programskih aktivnosti vezanih za promociju Novog Sada u godini kada nosi titulu jedne od tri Evropske prestonice kulture.

Za 61 godinu postojanja jedinog tapiserijskog centra na prostoru Balkana i jedne od pet ustanova kulture koje stvaraju, promovišu i neguju tapiserijski medij i nasleđe u modernoj i savremenoj umetnosti,u Evropi,  „Atelje 61“ je sarađivao sa preko 110 umetnica iz zemlje i inostranstva, koje su deo svog stvaralačkog opusa posvetile i tapiseriji.

U tom kontekstu, izložbom „Ženska nit“, koja je uvrštena u deo programskog luka „Heroine“, aktivnosti koje sprovodi Fondacija Novi Sad 2022 EPK, u cilju promocije našeg grada kao evropske prestonice kulture, „Atelje 61“ participira sa multimedijalnim projektom- izložbenim i video artom, kojim će prikazati zainteresovanoj publici začetke, razvoj, stvaranje autentičnog  (srpskog) tapiserijskog izraza, te savremene tendencije u tapiserijskoj umetnosti, a promišljane tzv. „ženskim pismom“ odnosno autorkama predložaka za tapiserije.

Koncepcijski, „Ženska nit“ obuhvatiće  odabir dela iz nacionalne Zbirke tapiserija „Ateljea 61“ i video iskaze umetnica: Maje Mišević, Maje Žižakov, Tamare Jelače, Ivane Kosanović, Milice Mrđe Kuzmanov, Marije Vajde, Milice Zorić Čolaković, Miroslave Raković , Gordane Šijački i drugih.

Autorka postavke je kustoskinja Ateljea 61, Jelena Đorđević, a prisutne će na svečanoj ceremoniji otvaranja pozdraviti direktor jedinstvenog tapiserijskog centra na Balkanu,  Zoran Bulatović.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments