Između Starog Rakovca i Starih Ledinaca na Fruškoj gori nalazi se tajanstvena Isposnica, a napravili su je monasi (FOTO GALERIJA)

Foto: nsuzivo.rs

Na Fruškoj gori nadomak manastira Rakovac, na oko 40 minuta hoda od Belog Majdana, duboko u gustoj šumi mistično je uklesana jedina Isposnica Isaije Parivodskog na celoj teritoriji Vojvodine.

Do ove isposnice možete doći prigradskim autobusom (77, 78, 86) koji polazi iz centra Novog Sada sa Glavne železničke stanice ili sopstvenim prevozom. Ako se odlučite da idete putem Starog Rakovca, kako stići do Belog Majdana više pogledajte u ovoj reportaža.

Ako ste u mogućnosti da ipak autobusom idete iz Starih Ledinaca, izađite na okretnici i pratite upute ili pitajte meštane da vam bolje objasne kuda da idete.

Kada dođete do pećine, staza će vas vodi dalje u šumu. Put je strm i neophodna je odgovarajuća obuća kao i odeća zbog komaraca, ali i pčela. Treba vam oko 40 minuta pešačenja, do Isposnice. Pored same staze ima znakova na drvećima kuda bi trebalo da idete da stignete na odredište. Nemojte da se iznenadite ako usput naiđete na lane ili na neke od 220 vrsta ptica kao što je orao krstaš ili ptice selice.

Spekuliše se da je Isposnica uklesana u meku krečnjačku stenu u 18. veku, a napravili su je rakovački monasi.

Kada dođete do isposnice možemo uvideti mnoge pisane zapise uklesane u stenu iz različitih vekova. Sam nepristupačan teren omogućio je da se ovo mesto ostane skoro kao u izvornom stanju, odnosno kada je napravljeno.

Isposnice su pravljene kako bi monahu omogućio aksetizam, odricanje od telesnih prohteva i strasti, i sticanje duhovnog pročištenja.

M.L.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti