Foto: Peoples Dispatch

Izveštaj Ujedinjenih nacija, objavljen u četvrtak, tvrdi da je niz kriza bez presedana, ponajviše među njima pandemija koronavirusa, vratio ljudski napredak pet godina unazad.

Program UN-a za razvoj (UNDP) objavio je da je po prvi put otkako je stvoren pre više od 30 godina, Indeks ljudskog razvoja (mera očekivanog životnog veka, nivoa obrazovanja i životnog standarda) opao dve godine zaredom 2020. i 2021. godine.

-To znači da umiremo ranije, manje smo obrazovani, a naši prihodi padaju- rekao je šef UNDP-a Ačim Stjner u intervjuu za AFP.

Foto: Getty Images

Indeks ljudskog razvoja postojano je rastao decenijama, ali je počeo da opada u 2020. godini i nastavio da pada 2021. godine, poništavjauči napredak iz prethodnih pet godina.

Pod naslovom “Nesigurna vremena, nesređeni životi”, izveštaj ukazuje na pandemiju covid-19 kao glavni pokretač globalnog preokreta, ali takođe kaže da sve veći broj kriza, političke, finansijske i klimatske, nije dao vremenu stanovništvu da se oporavi.

-I pre smo imali katastrofe. Imali smo sukobe i pre, ali spoj onoga s čime se sada suočavamo velika je prepreka ljudskom razvoju- rekao je Stajner.

Nazadovanje je globalno i utiče na više od 90 posto država širom sveta, pokazuje istraživanje. Švajcarska, Norveška i Island zadržali su svoja mesta na vrhu liste, dok su Južni Sudan, Čad i Niger na samom dnu.

klix.ba

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments