Foto: Euronews

Štapići, koje su u saradnji razvili profesor s japanskog Univerziteta Meiji, Homei Mijašita i proizvođač pića Kirin Holdings Co., utiču na poboljšanje ukusa jela tako što koriste elektrostimulaciju i mini-računar koje se nosi oko zgloba, poput narukvice.

– Uređaj koristi slabu električnu struju da bi iz hrane preneo natrijumove jone putem štapića za jelo do usta, gde se stvara osećaj slanosti. Kao rezultat tog procesa, slani ukus pojačava se za jedan i po put- rekao je Mijašita.

Prosečan odrasli Japanac dnevno konzumira oko 10 grama soli, a to je dvostruko više od količine koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Prekomeran unos natrijuma u organizam povezan je s povećanom učestalošću razvoja visokog krvnog pritiska, moždanog udara i ostalih bolesti.

Mijašita i Kirin usavršavaju svoj prototip štapića i nadaju se da će uspeti da komercijalizuju već sledeće godine.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments