Foto: NYT Cooking- The New York Times

Jedan od najvećih i najpriznatijih srpskih naučnika Mihajlo Pupin, rođen je u Idvoru, kod Kovačice. Nakon što je sa 20 godina doneo odluku da napusti školovanje u Pragu, pakuje kofere i odlazi u Ameriku. Sa samo pet centi u džepu, ni ne znajući šta ga kasnije očekuje, sve je potrošio na pitu od šljiva. 

“Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita. U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica! A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista. Za mladog doseljenika i nije nesreća da se ovde iskrca bez prebijene pare u džepu; za mladog čoveka uopšte nije nesreća biti bez novaca, ako se odlučio da sam sebi krči put samostalnom životu, pod uslovom da u sebi ima dovoljno snage da savlada sve teškoće sa kojima će se sukobiti”, zapisao je Pupin.

Tako je omiljena pita Pupina postala omiljena i u njegovoj rodnoj Vojvodini, tada Austrijskom carstvu. Pita je dobila naziv po njemu- Pupinova pita. O ovoj piti piše i poznati sajt za hranu Taste Atlas, koji je svrstava na listu jela koja treba probati po dolasku u Srbiju.

RECEPT ZA OSAM OSOBA

Za testo:

550 g brašna

125 g margarina

250 g šećera

2 jaja (jedno celo i jedno žumance)

2 dl mleka

prašak za pecivo

kašičica sode bikarbone

Za fil:

Sveže šljive oljuštiti i izvaditi koštice. Ko voli cimet, može posuti šljive. U posudi odgovarujeće veličine pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita tekstura. U mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna.

Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu “koru”, prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje. Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments