Foto: wikimedia
Ako se za neko mesto može reći da se ubrzano, ali i skladno i ravnomerno razvija, onda je to Opština Ruma, koja nastoji da kroz svoja ovlašćenja omogući prosperitet i unapredi kvalitet života za sve svoje građane.

Grad u srcu Srema na čijem čelu je Aleksandra Ćirić primer je kako jedna lokalna samouprava, za kratko vreme, može da implementira brojne novine u funkcionisanju zajednice, sve sa ciljem poboljšanja standarda i uslova života svojih građana.

Dama na čelu Rume danas je saopštila građanima još jednu sjajnu vest – u rumskoj opštini više neće biti liste čekanja za upis dece u vrtiće.

Naime, ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje “Poletarac” uskoro će  biti bogatija za još jedan vrtić, pa tako od 1. septembra u rumskoj opštini više neće biti liste čekanja za upis dece, izjavila je predsednica Opštine, i dodala da radovi na izgradnji novog vrtića – “Kockica 2”, dobro napreduju.

Vrtići "Kockica 1" (levo) i "Kockica 2" (u fazi gradnje)
Foto: 24sedam/Opština Ruma

– Završetak se očekuje polovinom jula. Ovo je veoma značajan i velik projekat pre svega iz razloga što više nećemo imati liste čekanja. Liste čekanja su male, možda desetoro dece čeka trenutno na upis u vrtić, no, nama je u interesu da sva deca mogu da ga pohađaju i to ćemo izgradnjom ovog objekta i omogućiti svim mališanima. Naša politika podrazumeva prevashodno brigu o deci, o mladima, jer ulaganjem u decu, mi ulažemo u budućnost. Verujemo u povećanje nataliteta, zahvaljujući ovakvim modernim objektima roditelji će imati lagodnost da idu na posao i da ne misle o tome ko će im čuvati decu i da li će deca imati mesta u rumskim vrtićima – kazala je predsednica Ćirić.

Populaciona politika – brojne mere

Predsednica Ćirić najavila je i nove populacione mere opštine Ruma.

– Za prvo dete sve porodilje dobijaju jednokratno 30.000 dinara iz opštinskog budžeta, dok nezaposlene porodilje dobijaju godinu dana po 15.000 dinara, odnosno 20.000 ako imaju blizance. Takođe, u Rumi sve trudnice koje navrše četvrti mesec trudnoće (17 nedelja trudnoće), imaju pravo na jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 20.000 dinara. Nadamo se da ćemo ovom merom još više podstaći rađanje dece na teritoriji naše opštine, a na pomoć imaju pravo sve trudnice, nezavisno od toga da li su u radnom odnosu ili ne – naglasila je predsednica Ćirić.

Besplatan prevoz, kao i udžbenici za osnovce!

Ako se na gore izrečeno doda da su vrtići besplatni, kao i da je u Rumi obezbeđen besplatan javni prevoz za brojne kategorije građana  penzionere, đake, invalidna lica i trudnice), postaje jasna računica zašto je ova sremska varoš idealno mesto ža život.

Svakako ne treba zaboraviti ni to da su za sve đake od prvog do osmog razreda na teritoriji opštine školski udžbenici besplatni.

Samo ova stavka rasteretila je budžete porodica, posebno onih sa više dece, koje o tome ne moraju više da brinu zahvaljući gradskim vlastima.

Zato i ne čudi činjenica da je veliki broj Rumljana ponosan na način na koji se upravlja lokalnom samoupravom.

Opština u interesu građana

Podsetimo, prvog dana kada je preuzela upravljačku poziciju, Aleksandra Ćirić naredila je da se sva službena vozila opštine i javnih preduzeća u 15h parkiraju, a ključevi donesu kod nje u kancelariju.

Funkcionerima je tada poručila da na posao, između ostalog, mogu da dolaze kao i ona: biciklom, autobusom ili peške.

Dan nakon toga počinje da zatvara divlje deponije, da oko njih postavlja video-nadzor, a nesavesne građane koji nelegalno odlažu otpad javno objavljuje na svojim profilima na društvenim mrežama i podnosi krivične prijave. Nakon toga zatvara i gradsku deponiju koja postoji duže od 30 godina i nalazi se na regionalnom putu M21.

Nedavno je na njenu inicijativu formiran i privredni savet i doneta odluka da se jednom mesečno okupe svi privrednici, a opštinsko rukovodstvo da izađe pred njih, sasluša njihove zahteve i probleme i pita šta može još da učini kako bi privrednicima pomogli da se još brže razvijaju, da zaposle još više ljudi, ali i da plate radnika budu veće.

Bespovratna pomoć za sve privrednike

Takođe, Opština je organizovala i dodelu bespovratne jednokratne novčane pomoći privrednim subjektima sa sedištem registrovanim na teritoriji Opštine Ruma, za ublažavanje negativnih posledica prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti covid-19. Za finansiranje bespovratne jednokratne novčane pomoći obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 20.000.000 dinara.

Po uzoru na svetske trendove u lokalnoj politici predsednica opštine je insistirala da se javno objavljuje budžet opštine i građanima dostavlja “Građanski vodič” kroz budžet kako bi bili upućeniji gde se i na koji način troši njihov novac. Izdvaja se više sredstava za ekologiju, za energetsku efikasnost, za socijalnu i dečju zaštitu, ali ne zaboravljaju se ni saobraćajna infrastruktura ni kapitalne investicije, kojih je sve više.

Opština Ruma uz poljoprivrednike: Uvedena subvencija za kupovinu đubriva, semena i goriva

Dobra vest obradovala je pre nekoliko dana i privrednike kada je raspisan javni poziv za dodelu bespovratne jednokratne novčane pomoći privrednim subjektima sa sedištem registrovanim na teritoriji Opštine Ruma, čiji je cilj ublažavanje negativnih posledica prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti covid-19.

Kako je predsednica opštine navela početkom godine, za finansiranje ove mere bespovratne  jednokratne  novčane pomoći obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 20.000.000 dinara.

Inače, na teritoriji Rume ovakve podsticajne mere nisu nikada ranije implementirane, iako su za stanovništvo od vitalnog značaja.

Raspisan konkurs za uređenje urbanih parkova u Rumi

Predsednica Ćirić objavila je i da je raspisan međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs za uređenje urbanih parkova u Rumi.

Urbani parkovi su površine između naseljenih zgrada i u Rumi ih ima ukupno 10. Svi će biti renovirani i preuređeni po svetskim standardima.

Kako je istakla, želja lokalne samouprave je da uz predloge građana u potpunosti promeni izgled zapuštenih dvorišta između zgrada kako bi građani i deca uživali u svom okruženju jer je nedopustivo da u 21.veku jedna od najrazvijenijih opština u Srbiji ima takve infrastrukturne probleme koji zavise samo od volje ljudi na rukovodećim pozicijama. Kako je istakla, novac za takve stvari uvek postoji.

– Pozivam vas da date svoje učešće u realizaciji ovog važnog projekta kako bismo zajedno doprineli lepšem i čistijem izgledu našeg grada! Predloge, odnosno idejna rešenja možete mi poslati na mejl predopruma@ruma.rs, poštom na adresu Glavna ulica br. 155, Ruma ili lično doneti na pomenutu adresu, najkasnije do 30. 4. 2022. godine – napisala je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić na svom Facebook nalogu i pozvala sve građane da učestvuju.

Konkurs je otvoren do 15. juna. 2022. godine, a svi radovi će biti izloženi javno, što znači da će upravo građani moći da glasaju za najbolje rešenje ovih projekata i time daju svoj doprinos za uređenje Opštine.

24sedam.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Biserka
24/03/2022 10:05

Bravo!

Marije
25/03/2022 09:29

Pitam se, kako to uspeva da uradi kad, niko drugi to ne uspeva?!
Interesantno i veoma pohvalno!