Foto:jovaninzivotukoferu.com
Selo Pačir ili Pačirska banja kako se naziva zbog lekovite termalne vode je čudo u Srbiji. Ovo veštačko jezerce koje se nalazi na pola puta između Novog Sada i Subotice sve više privlači meštane, ali i turiste zbog svoje jedinstvene ružičaste boje.

Jezerska voda dolazi sa 1400m dubine. Na svom putu se susreće sa raznim slojevima stena što je čini bogatom mineralima. Temperatura termalne vode je 72 stepena zbog čega se meša sa bunarskom kako bi se rashladila i opala na prijatnih 30 stepeni. Osim minerala jezero je bogato i solima što vodu čini slanom. Tajna ružičaste boje zapravo je posledica visoke koncentracije joda, litijuma i broma zbog čega voda ima neobičan miris, ali je “otporna” na nepoželjne bakterije. Ova lekovita voda pomaže u očuvanju zdravlja, naročito poboljšanju imunog sistema. Kupanje u jezeru doprinosi lečenju kožnih bolesti, reumatizma i sportskih povreda. Ipak ne savetuje se boravak u vodi duži od 20 do 30 minuta pri jednom ulasku.

Foto: Opanak.rs

Samo jezero veličine je oko 2000 kvadratnih metara što se može uporediti sa veličinom dva olimpijska bazena. Dostupna su i dva zatvorena bazena tokom zimskog perioda. Ružičasta boja se može videti samo leti, nakon čega se jezero prazni i pročišćava.

Zadovoljstvo da posetite ovo jedinstveno jezero koštaće vas svega nekoliko stotina dinara. Kupalište je otvoreno u periodu od 10.00 do 19.00 časova.

Opanak.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments