Foto: Activity Tracker

Prednosti šetnji su mnogobrojne- ubrzava nam se metabolizam, gubimo kalorije, štiti naše srce i opušta um i telo. Ali, naučnici kažu da postoji jedan deo dana kada je najpovoljnije ići u šetnju.

Svetlost je glavni merač vremena za svaku ćeliju u našem telu. Zato kad dobijemo dovoljno svetlosti u prvih sat vremena nakon buđenja svaka ćelija i neuron mogu se postaviti u skladu s tim a dovoljno je 10 minuta hoda. Ne bi trebalo da smeta ni lošije vreme jer čak prigušeno i oblačno dnevno svetlo sadrži mnogo više luksa (mera intenziteta svetlosti).

Foto: Pexels

Za naše telo je važna velika količina svetlosti kada se probudimo jer će se aktivirati mozak. Brojne studije su pokazale da način na koji provodimo prvi sat buđenja može povećati ili smanjiti naše šanse za dobar san. Jutarnje svetlo poručuje neuronima iza naših očiju da je vreme da krenemo, a onda se smanjuje proizvodnja melatonina (hormona zbog kojeg se osećamo pospano). U idealnom slučaju, nekoliko minuta jutarnje šetnje trebalo bi biti bez sunčanih naočara, piše Mindbodygreen.com.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments