Foto: happytv.rs
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević gostujući jutros na televiziji „Hepi“ pozvao je sve građane Srbije da sutra izađu na referendum i zaokruže „Da“ i time pokažemo da smo ojačali kao društvo, da možemo dobiti nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

-Mislim da je značajno i važno da građani Srbije sutra izađu i glasaju po svojoj saveti. Naravno, ja ću glasati za promenu, zaokružiću „Da“ i u najkraćem ću reći zašto – ne zbog Brisela, ne zbog Evropse Unije, ne da bih se dodvoravali bilo kome, nego da bismo izbegli svaku mogućnost da nam se desi scenario iz 2009. godine kada je Demokratska stranka izvršila masakr nad srpskim pravosuđem, od koga se do dana današnjeg nismo oporavili. Kada su sudije ostajale bez posla preko noći samo zato što su u nekim „kriznim štabovima“ pravljeni spiskovi ko je dobar a ko nije dobar sudija. Da nam se to više ne bi ponovilo i da ne zavisimo od toga koja stranka je na vlasti, već da i sudije i tužioci imaju sigurnost u svom profesionalnom radu – da podvučemo i garantujemo nezavisnost sudstva i samostalnost tužilačke funkcije – istakao je Vučević.

Dodao je da se od sudija i tužilaca jedino traži da izglasaju ovu promenu Ustava kako bi mogli da biraju u svojoj struci najbolje, te da vrate građanima tako što će sudstvo biti efikasnije, odgovornije i dostupnije, a samim tim probaju što više pomiriti pravo i pravdu.

Osvrnuo se i na situaciju na Kosovu istakavši da ako Albanci istraju u tome da na teritoriji Kosova i Metohije ne dozvole Srbima da glasaju na referendumu za promenu ustava Srbije onda će to zakomplikovati dalje izborne procese na teritoriji Kosova i Metohije, a posebno u srpskim opštinama.

Da podsetimo, Srbija će sutra na referendumu glasati o promeni Ustava u delu koji se odnosi isključivo na pravosuđe. Ukoliko građani na pitanje: “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?” većinom odgovore “da”, naša zemlja će, uz potvrđivanje u Narodnoj skupštini, dobiti novi najviši pravni akt.

Pravo glasa ima 6.510.233 birača na nešto više od 8.000 biračkih mesta. Ona se otvaraju u sedam časova, a zatvaraju u 20 časova.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Narod
16/01/2022 16:51

Zaokružio sam Ne