Jevreji naseljavaju Novi Sad u 18. veku, većina njih stradala tokom Drugog svetskog rata

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Migracije koje su se dešavale u ovom području često su bile pod uticajem istorijskih okolnosti i ratova. Kako su ljudi prolazili kroz ove migracije, sa sobom su donosili svoje jedinstvene kulture, jezike, religije, tradicije i običaje, spajajući ih sa postojećim.

Pored kulturnih doprinosa, nosili su sa sobom i svoje životne priče, iskustva i uverenja.

Raznolike etničke zajednice koje su se formirale kao rezultat ovih migracija stvorile su izvanredan potencijal za živahno i uspešno razvijanje Novog Sada. Takva je i jevrejska zajednica.

Zahvaljujući njihovim kulturnim potrebama, ove etničke zajednice stvarale su duhovno i materijalno bogatstvo, oblikujući kulturni identitet i suštinu Novog Sada.

Prvi Jevreji u tadašnji Petrovaradinski šanac doseljavali su se iz severnih i zapadnih pokrajina Habsburške Monarhije, a 1739. godine doselili su se Jevreji iz Beograda, nakon što je taj grad pao u turske ruke.

Kada su Jevrejima dali rok da napuste centar grada, dodeljeno im je mesto u Jevrejskoj ulici, gde je preseljena i Sinagoga, zajedno sa grobljem.

Jevrejska zajednica bila je mala i držala se po strani od svih političkih i društvenih dešavanja u gradu.

Većina novosadskih Jevreja stradala je tokom Drugog svetskog rata, a većina preživelih se kasnije iselila u Izrael. Kulturno nasleđe novosadskih Jevreja i danas je veoma impozantno.

Jevreji okupljeni u novosadskoj sinagogi pred deportaciju u koncentracione logore širom Evrope; Foto: United States Holocaust Memorial Museum, courtesy of Moshe and Malka Lovy

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti