Foto: Freepik

Za podnošenje prijava za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola danas je poslednji dan, a učenici to mogu da učine do 16.00 časova.

Prijemni ispiti za ove škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete, biće realizovani u srednjim školama od 12. do 21. maja, a roditelji će uvid u rezultate moći da izvrše onlajn.

Učenici koji nisu iskoristili mogućnost da se prijave elektronskim putem, mogli su za polaganje prijemnog ispita da se prijave 21. aprila ili da to učine danas u svojoj osnovoj školi ili u školi u kojoj polažu prijemni ispit.

I ove godine lista želja će moći da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 30. juna .

Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, mogu je podneti u papirnom obliku u školama 29. i 30. juna.

Na samom kraju, roditelji će 3. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Preliminarnim planom upisa za školsku 2023/2024. godinu previđeno je oko 4.500 mesta u specijalizovanim odeljenjima gimanzija za matematiku, fiziku, geografiju, istoriju, računarstvo i informatiku, biologiju, hemiju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke, bilingvalna odeljenja, kao i umetničke srednje škole – likovne, baletske i muzičke, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Za specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole je potrebno da učenik položi i prijemni ispit kojim se proveravaju sklonosti i sposobnosti učenika.

Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments