Učenica osnovne škole umalo nije poginula zbog novog izazova na društvenoj mreži Tik tok!
Ona je na kružnom putu u Čačku istrčala ispred kamiona kako bi prešla na drugu stranu ulice. Drugari su je sve vreme snimali, a njeno pretrčavanje okačili su na internet. Time je dobila puno lajkova i nove pratioce.

Ovo je ukratko opis novog zastrašujućeg izazova na ovoj društvenoj mreži u koji se uključuje sve više tinejdžera.

Ovu scenu prepričala je sugrađanka Slavica D. i apelovala na roditelje da kontrolišu sadržaje koje njihova deca gledaju i izazove koje sprovode sa svojim vršnjacima.

– Na kružnom putu grupa đaka osnovnoškolskog uzrasta takmičila se ko će pretrčati ulicu dok kolona prolazi tako da ih kamion ne zgazi. Scena je užasna, čovek koji je vozio normalnom brzinom mogao je nedužan da usmrti devojčicu. Prestravljen je stao, a ona se smejala. Da se nešto dogodilo, kako bi dokazao da je nedužan? Ko bi ga zaštitio? Kako bi objasnio tim roditeljima da se dete bacilo pred kamion dok su ga vršnjaci podržavali u izazovu? – ističe Slavica D.

Foto: informer.rs

Stručnjaci upozoravaju da, iako je aplikacija Tik tok osmišljena za snimanje zabavnih video-formi, vremenom se pretvorila u zastrašujuću zabavu.

– Igra bi bila da se takmiče ko će koga više da nasmeje, ko će da ispriča duhovitiji vic, ko će da napravi ukusniji smuti. Nažalost, tinejdžeri žele veću popularnost i na najrazličitije načine pomeraju granice na negativnu stranu. Sve se svodi na to koja je sledeća, još opasnija stvar koju će uraditi – ističe Radovićeva.

Ona objašnjava da roditelji treba da budu upoznati sa tim šta se dešava na društvenim mrežama da bi uopšte mogli da komuniciraju sa decom o tome.

– Ne bi bilo loše da se angažuju influenseri koji će govoriti da su te stvari pogrešne, kao što su to Nemci uradili, da šalju dobre i kvalitetne poruke. Ipak su influenseri uzori mladima, a ako imate vojsku kvalitetnih uzora i idola, lošeg sadržaja će biti sve manje – zaključuje Radovićeva.

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu, kaže da se plaši da dolaze još gori izazovi i da je vrag odavno odneo šalu. Ona dodaje da su mladi najranjivija grupa korisnika društvenih mreža jer, iako su vešta u upotrebi novih tehnologija, nemaju dovoljno iskustva, a ni svesti da uvide sve onlajn opasnosti.

– Bitno je da roditelji objasne detetu da, iako im raznorazne igre izazova sa društvenih mreža možda deluju interesantno, sebe mogu dovesti u ozbiljnu opasnost, izazvati povrede i ugroziti sopstveno zdravlje i život. Takođe, odrasli mogu prijaviti neprikladne sadržaje ukoliko ih primete na društvenim mrežama, jer ne postoji šansa da se one zabrane – kaže Jonev.

Neki od dosadašnjih izazova su ‘blekaut’ koji podrazumeva snimanje gušenja kaišem ili rukama dok se ne padne u nesvest kako bi se osetilo stanje neposredno pred smrt. Sličan tome je ‘zaustavljanje vazduha’ –  izazov je da se dah zadrži što duže, a mnogi koji su to probali padali su u nesvest. Zatim, izazov ‘sečenje’ podrazumeva da mladi jedni druge podstiču na sečenje tela nožem. ‘Ispijanje’ – nadmetanje u ogromnoj količini popijenog pića ili neke druge tečnosti, zarad popularnosti mnogi su odlučili da prihvate i izazov ‘lizanja WC šolje’. ‘Cimet’ izazov je bio da se jede cimet direktno iz kese, a jedan učesnik je preminuo od gušenja. Izazov ‘Koronavirus’ za koji učesnici ližu javne površine kako bi dokazali da ne mogu da se zaraze koronavirusom.

informer.rs/nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Tata Mata
21/12/2021 14:38

Ma nek lizu javne povrsine i jedu cimet kolkogod hoce – time bar nece unistiti miran san i karijeru neduznog sofera koji ih zgazi….

Monika Vukasinovic
21/12/2021 16:50

Zasto lepo ne ukinete tak tik tok