Foto: wikipedia.org
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da treći mesec zaredom poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 2,5 odsto.

Istovremeno, odlučeno je da koridor kamatnih stopa NBS ostane nepromenjen, tako da stopa na kreditne olakšice iznosi 3,5 odsto, a stopa na depozitne olakšice 1,5 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da je nastavak konflikta u Ukrajini uticao na produbljivanje energetske krize na globalnom nivou, dalji rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i na produžavanje otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja.

– U uslovima kontinuiranog jačanja inflatornih pritisaka na globalnom tržištu, Izvršni odbor je procenio da je potrebno dodatno pooštriti domaće monetarne uslove. To je neophodno kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije na domaćem tržištu, čemu Narodna banka Srbije, pored ostalih mera, doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru – navodi se u saopštenju iz Kabineta guvernera NBS.

Inflacija u Srbiji, kao i u većini drugih zemalja, nastavila je da se kreće uzlaznom putanjom i u aprilu je iznosila 9,6% međugodišnje, od čega je oko dve trećine doprinosa i dalje poticalo od cena hrane i energije. Rast uvozne inflacije odrazio se i na rast bazne inflacije (ukupna inflacija po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta).

– Ipak, bazna inflacija, koja je u aprilu iznosila 5,5%, i dalje je dosta niža i od bazne inflacije u uporednim zemljama regiona i od domaće ukupne inflacije. Pored očuvane relativne stabilnosti deviznog kursa, važan faktor niže i stabilne bazne inflacije jesu i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, koja su nastavila da se kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije – napominju iz centralne banke i dodaju da bi “u skladu sa srednjoročnom projekcijom iz maja, trebalo da inflacija u drugoj polovini ove godine ima opadajuću putanju, a njeno vraćanje u granice cilja očekujemo u drugoj polovini naredne godine.

Saopštenje Narodne banke Srbije u celosti pročitajte OVDE.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments