Foto: AP/Bojan Slavković, Profimedia

Teška je i preteška bila nedelja za Srbe na severu Kosova i Metohije, za one u enklavama južno od Ibra. Strah, neizvesnost, briga šta će doneti noć između nedelje i ponedeljka, šta nose naredni dani.

Tačno u ponoć trebalo je na administrativnim prelazima između Kosova i centralne Srbije da počne primena nove mere privremenih vlasti u Prištini prema kojoj Srbi iz centralne Srbije neće više moći da uđu na Kosovo s ličnim kartama Republike Srbije, već će na prelazu morati da uzmu nekakav “ulazno-izlazni dokument” koji će izdavati vlasti u Prištini.

Bojimo se

– Oni čine sve da nam zagorčaju život i ovo je još jedan korak u nizu ka njihovoj želji da mi Srbi nestanemo sa ovih prostora. Ovim dokumentom gubimo svoj identitet i očekujemo da je sledeće što će nam Priština nametnuti – žute trake kako bi nas potpuno obeležili kao ljude koji nisu podobni za život na ovim prostorima – kaže Srbin iz Severne Mitrovice, koji, razumljivo, nije želeo da kaže svoje ime.

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

Strah među Srbima dodatno je pojačan povećanjem broja pripadnika ROSU na terenu prethodnih dana.

– ROSU viđamo na putu od Jarinja prema Severnoj Mitrovici, prolaze onim njihovim bornim kolima, viđamo ih i na Jarinju, na oko pola kilometra od prelaza, povremeno dežuraju na jednoj od raskrsnica između Jarinja i Leška – opisuju Srbi iz ovog dela Kosova. – Bojimo se, kako se ne bismo bojali… Ovako je bilo onih dana kad smo branili i odbranili most na Ibru u Severnoj Mitrovici, kad su bili sukobi kod suda, kad smo branili pravo na svoje postojanje na ovim prostorima – kažu Srbi u Severnoj Mitrovici.

Maltretiranje

Dodatnu uznemirenost donelo je i hapšenje dvojice mladića u subotu na putu blizu Zubinog Potoka. Oni su privedeni samo zato što su nosili majice s natpisom “Nema predaje” preko karte Kosova i Metohije na kojoj je bila srpska trobojka. – Ispitivali su ih, maltretirali, oduzeli su im majice, naterali ih da majice pocepaju u policijskoj bazi Brnjak i pošto su im uzeli izjave, napisali su im prijave pod izgovorom da izazivaju rasnu i nacionalnu mržnju – tvrdi naš izvor iz Zubinog Potoka.

Inače, i u severnom delu Kosovske Mitrovice i u drugim srpskim sredinama prethodnih dana izlepljeni su plakati s natpisima “Nema predaje – KM ostaje” i “Nema predaje – srpske l. k. ostaju”.

Istovremeno, od danas, 1. avgusta, počinje da teče rok od 60 dana koji su privremene vlasti u Prištini ostavile Srbima da svoje automobile registrovane u sistemu Republike Srbije na gradove na Kosovu preregistruju na RKS tablice, i to je nova muka za Srbe, koja im u znatnoj meri otežava život.

kurir.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments