Jugovićevo – kraj koji je sinonim za „bezbednost“ (VIDEO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jugovićevo je gradska četvrt koja je početkom prošlog veka postala poznata zbog vojnog aerodroma koji se ovde nalazio, a prema kojem ovo naselje nosi naziv. Aerodroma više nema, ali naziv i dalje postoji, s tim da je sada ova gradska četvrt postala poznata kao novo mesto u gradu za stanovanje.

Jugovićevo – kraj koji je počeo da se gradi krajem prošloga veka

Jgovićevo je gradska četvrt se nalazi pored gradskih četvrti Saljovo, Avijatičarsko naselje, Detelinara, Novo naselje i Veternička rampa. Omeđeno je Bulevarom vojvode Stepe, Bulevarom Evrope i granicom prema Sajlovu i Veterniku.

Ovaj kraj počeo je da se razvija tek krajem 20. veka kada su otpočeti prvi intezivniji radovi na stambenim kompleksima. Pre toga ovaj kvart bio je poznat po vojnom aerodromu Jugovićevo koji se ovde nalazio od 1913. godine, a koji od 1928. godine poneo naziv Jugovićevo. Aerodrom je bio nadsve čuven, i to ne samo u gradu, već i čitavom regionu, s toga je danas česta tema brojnih istorijskih priča o Novom Sadu. Jedna od njih nalazi se i na portalu Gradske info.

Kako se aerodrom razvijao, razvijali su se i vojni objekti na Jugovićevu. Kasarna Majevica jedna je od simbola prošloga veka, a nalazi se uz Bulevar Evrope. Ovaj kompleks bombardovan je 1999. tokom NATO agresije.

U planu je da se na teritorijalnom delu Jugovićeva koji se naziva Majevica sagradi nova gradska toplana pod nazivom „Majevica“, a koja će biti najsavremenija do sada.

S obzirom da su od početka prošloga veka ovde bili smešteni brojni vojni objekti, kasarne, avioni, piste, Jugovićevo kao kraj uvek se dovodio u vezu sa bezbednosti. Iako su godine prošle, a aerodrom ne postoji i dosta nekadašnjih vojnih objekata je zapušteno, Jugovićevo opet nosi sinonim za bezbednost, ali ovaj put iz drugog razloga.

Naime, krajem prošlog veka Jugovićevo se otvara za plansku gradnju. Kompleksi zgrada niču uz prometniji deo ovog naselja – Bulevar vojvode Stepe, koji i čini južnu granicu Jugovićeva, ali i granicu ka Novom naselju i Detelinari. Kompleksi zgrada nikli su sa raznih krajeva, ali ipak onaj napoznatiji je nazvan Naselje Sunčana strana. U novim izgrađenim zgradama četvrti Jugovićevo prednost za kupovinu stana imali su pripadnici državne bezbednosti koji su svoje stanove kupili po subvencionisanim cenama. Tako da je ovaj kraj opet dobio epitet „bezbednosti“ koji se veže ovaj put za stanovnike ovog kraja.

Bulevar vojvode Stepe predstavlja, pored Bulevara Evrope, najprometniji deo Jugovićeva, upravo jer se tu nalazi veliki broj trgovniskih i drugih preduzeća. Uskoro bi ovom bulevaru moglo da parira i ostatak naselja s obzirom da se infrastrukturno ulaže u opremanje puteva, pešačkih staza, kanalizacione mreže i drugoga.

Kraj zbog svog položaja i veličine mogao bi uskoro da parira komšijskoj četvrti, Novom naselju. Što se tiče zelenila, postoje već neke od površina, kao i dečja igrališta, sportski tereni za letnju razonodu.

Iako se čeka na neka značajnija ulaganja, poput onog za vrtić, sve više ljudi se odlučuje da pređe u ove moderne i novoizgrađene komlekse. Iako se ova gradska četvrt čini daleko, do centra grada treba vam svega 20-ak minuta autom.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Miki maus
01/09/2023 21:21

Fuuuuuj,ko vam je dao diplome……arhitekte?ne umete ni da precrtate,ni da kopirate…..uredjenje grada,planiranje jednako nula,licimo na kavez,sreca pa je privreda mrtva inace kad.bi radila bio bi opsti krkljanac.

Gost
Vidoje
02/09/2023 15:10
Odgovori  Miki maus

Od cega se to zivi i kupuje kad je privreda mrtva hahahaha. Kakva ostrascenost jednog obicnog glupana

Povezane vesti