Foto: Gradske info
Čuli ste da se naši sugrađani često umeju međusobno podeliti na “starosedeoce“ i na “dođoše“, ali ništa jasnije ne deli Novosađane na ove ili one, kao posedovanje kabine na Štrandu.

Da! Posedovanje kabine na Štrandu je poseban statusni simbol stanovnika Novog Sada.

Radi se o maloj zidanoj kabini sa drvenim vratima u koju na prvi pogled ne može stati puno stvari, međutim, ukoliko ovu konstataciju iznesete pred iskusnim štrandarošima, jedino na šta možete naići je neslaganje.

Kabine koje se mogu zakupiti imaju dve veličine, međutim, prosečnom Novosađaninu nije toliko bitno kolika je kabina koju poseduje, bitno je da može da se pohvali sa time da je ponosni vlasnik iste. Kolika god bila, u nju će sigurno stati osnovna štrandaroška oprema poput plastičnog stola, stolica, ležaljke i naravno table za šah.

Razlika u ceni zaista nije velika. Za malu kabinu potrebno je izdvojiti 15.000 dinara, a za veliku 20.000 dinara.

Iako zakupci kabina obnavljaju svoje ugovore iz godine u godinu, do kabine je gotovo nemoguće doći, jer oni koji su pre tridesetak godina imali sreće da svoje ime upišu na listu ponosnih zakupaca nikako ne žele da se odreknu ove privilegije.

Privilegovani stanovnici našeg grada počinju da koriste pogodnost kabine od samog početka sezone kupanja.

Foto: Nikola Bilić/nsuzivo.rs

Ne birnite, njih ćete veoma lako prepoznati. Radi o bakama i dekama sa veoma lepom i tamnom bojom tena na kojoj im zavidimo, iako obično sede u debelom ‘ladu!
Postoji toliko sjajnih razloga zbog kojih je imati kabinu na Štrandu najbolja stvar koja može da vam se desi u toku jednog leta.

Vlasinici kabina, recimo, uopšte ne moraju da trče kući na ručak i prekidaju svoje uživanje na suncu. Ni ne znate koliko je ukusan bećar paprikaš kada se uz dobro društvo spremi na brzaka ispred kabine.

Foto: Gradske info

Stari Novosađani će vam, ukoliko ih pitate, reći sve najlepše o palačinkama, pici i mekikama koje ovde možete pazariti, ali će se ipak složiti da je jedini pravi ručak onaj što se jede “na kašiku“.
Posle ručka se, dakako, valja zasladiti. Pravi izbor jesu kutije sa sladoledom na kojima obično rade srednjoškolci koji žele da zarade “neki dinar“ preko leta. Njima, iako to nigde ne piše, vlasnici kabina obavezno ostave bakšiš.

Imati kabinu na Štrandu pravi je komfor! Čitati knjigu na udobnoj ležaljci, uz šoljicu domaće kafe mnogo je udobnije nego to činiti na travi, ili vrelom pesku.

Foto: Gradske info

Međutim, prava je misterija kako doći u posed ove kućice, a neki bi čak rekli da je to “nemoguća misija“ jer se zakup kabine posmatra kao deo porodičnog nasleđa koga se niko neće odreći tako lako.

Ima i upornih, koji godinama čekaju na svoju priliku da apliciraju, te da je iznajme. Oni kažu da bi im ovaj maleni prostor obezbedio dosta bezbrižniji odmor na najlepšoj novosadskoj plaži bez bojazni da li će neko od posetilaca baciti oko na njihove stvari.

Jedno je sigurno, svi koji leti imaju svoju kabinu na Štrandu, tamo se osećaju kao kod kuće i svima ostalima stvaraju istu takvu sliku, a to je ono što Novosađane čini posebnim.

gradskeinfo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments