Foto: pixabay.com
Sadašnje kartonske ili plastične kutije za jaja većini kupaca stvaraju velike muke, da ne govorimo o kesama koje su nesigurne prilikom nošenja pet ili deset komada ovog prehrambenog proizvoda.

Sigurni smo da bi odlazak iz prodavnice ili sa pijace u budućnosti bio mnogo lakši ukoliko bi i transport jedne od najvažnijih životnih namirnica izgledao drugačije.

Rešenje ovog problema nudi pronalazač Aleksandar Lacković iz Kaća, koji je dizajnirao potpuno novu trodimenzionalnu kutiju. U njenom unutrašnjem delu, koji je elastičan, svako jaje ima svoje mesto i nema dodira sa spoljnim svetom, naročito zbog čvrste konstrukcije koja je specifična za ovo pakovanje, iako naizgled ne deluje tako.

– Svaki put kad odem u prodavnicu, otvaram kutije sa jajima i gotovo uvek primetim da je bar jedno napuknuto ili razbijeno. To me je prilično nerviralo, pa sam počeo da razmišljam može li nešto bolje da se učini. U početku nisam znao kako bih to mogao da poboljšam. Isprobavao sam više varijanata, sa raznim vrstama kartona, sve dok nisam zaključio da će kutija od mikrovala i PET ambalaže biti najbolja. Kada sam i zvanično rešio kako ću dizajnirati kutiju, ideje su dolazile same od sebe i nije bilo poteškoće prilikom konstruisanja – istakao je Aleksandar.

Foto: dnevnik.rs/A. Čegar

Osim što bi naši sugrađani svoju decu mogli da šalju u nabavku bez imalo straha da li će napraviti neku štetu, imali bi priliku da se uvere u mnoge prednosti koje pruža ovaj inovativni proizvod. Interesantno je da kutiju sa otvorenim poklopcem možete da okrenete za 180 stepeni, a da jaje ne ispadne, a kamoli da se razbije.

Dok je unutrašnji deo kutije „Laca” revolucionaran i sa svojim karakteristikama potpuno funkcionalan za korišćenje, spoljašnji deo se veoma lako sklapa i rasklapa da bi svakom kupcu i prodavcu upotreba bila još dostupnija.

– Ovo je nulti proizvod, što znači da nijedan na svetu takav nije napravljen. Proces dizajniranja trajao je dve godine, od razmišljanja kako načiniti sigurnu i fleksibilnu kutiju koja bi bila zanimljiva za tržište pa do same izrade – rekao je Aleksandar.

Kada je reč o fleksibilnosti kutije, u nju mogu da stanu jaja raznih klasa, kao što su S (do 53 g), M (53–63 g) i L klasa (63–73 g), dok jedino za jaja DžL klase (od 73 g) ne bi bilo mesta jer premašuju veličinu sadašnjeg nultog proizvoda. Naš sagovornik navodi da bi uz sitne ispravke moglo da se napravi prostora i za tu vrstu.

Bitno je naglasiti da proizvodnja ne bi bila skupa, što znači da i krajnja cena ne bi trebalo da bude veća od vrednosti današnjeg pakovanja od PET ambalaže, koje košta od 13 do 15 dinara. Kaćki pronalazač se nada da će pronaći ozbiljnog investitora koji bi uz pomoć pravih mašina mogao da napravi od 500.000 do 1.000.000 kutija na dnevnom nivou, jer je potražnja za ovim proizvodom ogromna budući da se svakodnevno u našoj zemlji proizvede i do tri miliona jaja.

Aleksandar naglašava i da je angažovao pravnog zastupnika s kojim je potpisao ugovor o poverljivosti koji štiti ovaj dizajn od bilo kakve zloupotrebe, a ukoliko bi do nje došlo, sledile bi velike novčane kazne.

– Ova kutija je svetski projekat i nije namenjena samo za lokalno tržište i za Srbiju. Potencijalni investitori o svemu ovome mogu da se informišu i na mom kanalu na Jutjubu (kanal: Aleksandar Lackovic), gde je video-snimak o ovom pronalasku preveden na više stranih jezika – objašnjava Aleksandar.

dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments