Foto: Joshua Windsor / Alamy / Alamy / Profimedia
Ako ste redovni turista koji posećuje grčke gradove i plaže, sigurno volite da sednete u okolne taverne na hladno pivo i dobar giros. Međutim, grčka kuhinja je mnogo bogatija i raznovrsnija od toga.

Sledeći put kada uzmete meni u ruke, umesto da naručite giros, suvlaki ili morske plodove, probajte neki od sledećih, do sada verovatno neisprobanih specijaliteta i recepata.

Sigurno nećete zažaliti ako se odlučite za ovu grčku hranu od koje polazi voda na usta.

Saganaki

Profimedia

Saganaki je jednostavno grčko jelo koje se sprema u karakterističnim malim okruglim sudovima i baš po tim sudovima je i dobilo ime.

Osnova ovog predela je sir koji se prži u ulju ili peče u rerni.

Dolmathakia

Enez Selvi / Alamy / Alamy / Profimedia

Sarmice od vinove loze, punjene pirinčem i aromatičnim biljem. Listovi vinove loze, koriste se u grčkim jelima još od antičkih vremena i imaju vrlo malo kalorija.

Taramasalata

Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Poznata dip salata u  Grckoj koja se po tradiciji jede za Uskršnji post.

Taramas su usoljena jaja od bakalara koja se dobro posole i ostavljaju u bačve da odstoje, pa se na kraju dobru izmešaju.

Fava

Foto: Steve Outram / Alamy / Alamy / Profimedia

Fava je tradicionalno grčko jelo od čistog žutog grašaka. Ovaj namaz je jako sličan humusu i obično se poslužuje kao predjelo.

Papoutsakia

Art of Food / Alamy / Alamy / Profimedia

Punjevi plavi patlidžan, jelo koje ima veliku hranljivu vrednost.

Kolokithokeftedes

Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Kolokithokeftedes su zapravo kroketi od tikvica i to je jedno do omiljenih grčkih predjela. Ne postoji bolji način da iskoristite višak tikvica koje imate.

Yemista

dinosmichail / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo grčko jelo se sastoji do paradajza i paprika koje su punjene pirinčem. Zapeče se u rerni i začini različitim začinskim biljem.

Loukoumades 

Alvaro German Vilela / Alamy / Alamy / Profimedia

Tradicionalne grčke krofnice koje se odmah nakon prženja uranjaju u aromatični topli med ili čokoladu i ukrašavaju cimetom i orahom ili pečenim susamom.

Mogu se poslužiti i uz sladoled.

Galaktoboureko

Maria Sokor / Alamy / Alamy / Profimedia

Pita prelivena sirupom, po uzoru na baklavu, omiljena je u mnogim kućama u Grčkoj. Doneli su je imigranti koji su izbegli u Grčku iz Male Azije i zbog toga ima prepoznatljiv orijentalni ukus .

Ravanija

Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Veoma jednostavan, brz biskvitni kolač sa grizom, natopljen aromatičnim sirupom od limuna koji mu daje sočnost i aromu.

Nova.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
23/08/2022 19:12

Giros i suvlaki jedu jedino nase gegule posto je najjeftinije i jedino to znaju sta je. Grcka kuhinja je jako bogata, pre svega istocnim jelima koja su doneli Turci kao i kod nas…

Anja
25/08/2022 09:59
Reply to  SNS Uzivo

Zasto bre lupas, kako te nije sramota.

Darko
27/08/2022 11:02
Reply to  SNS Uzivo

Debilu uskurčeni!