Foto: Profimedia

Elektrotehničar Tomislav Micić da je letnje vreme period kada se sijalice manje pale, ali, kako je objasnio, one ne troše previše električne energije, pogotovo led sijalice, koje su u dosta domaćinstava.

Slično je i sa punjačem za telefon, lampama i sličnim aparatima, dok, kako je otkrio, najviše električne energije troši fen za kosu, što je uporedio sa bojlerom, kada radi.

Bojler ne mora da bude veliki potrošač, mnogo električne energije potroši se samo u slučajevima, kada neko napuni kadu, ili se tušira dok ne potroši svu vodu iz istog, objasnio je Micić.

Voda mora racionalno da se troši. Kada je reč o šporetu, preporučljivo je da se što više koristi ekspres lonac. Ringla može skoro da se isključi, jer se struja samo troši dok eskpres lonac ne propišti. On tada ima svoju temepraturu, a ringlu možete da smanjite na najmanju temperaturu. Frižider isto, on nije preveliki potrošač, na srednjem nivou je – rekao je Micić.

Kako je objasnio, i pozocija frižidera je bitna, dodajući da je važno da frižider stoji na hladnijem mestu.

– Televizor troši do 150 W, i tu se ne može nešto mnogo uštedeti. Ako želimo da nabrojimo veće aparate na kojima možemo da uštedimo su veš mašina, mašina za sudove i sl. – navodi Micić.

Foto: espreso.co

Govoreći o klimi, električar navodi da mnogi greše kada je u pitanju podešavanje temperature, i da je najpoželjnija ona optimalna, što je nekih 25 stepeni. On dodaje da mnogi greše, kada temperaturu stave na minimum, što je 16 stepeni, a to, kako objašnjava, crpi dosta struje.

pink.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments