Foto: GettyImages/Reader's Digest

Evo kako razviti samopouzdanje kod deteta!

Da li znate kako da razvijete osećaj samopouzdanja kod deteta? Ponekad je našim mališanima potrebno da malo više veruju u sebe, posebno ako se nalaze u novoj ili neobičnoj situaciji kao što je polazak u školu. Ponekad će klinci malo klonuti i pred povratak u školu, a ovako ćete im pomoći da se sete koliko se tome zaista raduju!

Šta je zapravo samopouzdanje? Osećaj na koji pojedinac shvata sebe, svoje misli i osećanja u svetu, kao i svoje sposobnosti da ostvari ciljeve koji su mu važni. Naš osećaj ne oblikuju samo naše percepcije i očekivanja, već i ono što okolina od nas očekuje ili zahteva. Što je bliže naš doživljaj sebe onom “idealnom” koji vidimo u očekivanjima okoline, to će naše samopouzdanje biti više.

Razvijanje samopouzdanja kod dece odvija se na nekoliko načina.

1. Osećaj sigurnosti – dete mora da bude sigurno u sebe i budućnost

2. Osećaj pripadnosti – dete bi trebalo da se oseća kao da pripada, kao da je voljeno i željeno. To počinje u porodici ali se nastavlja u bilo kojoj društvenoj grupi kojoj će pripadati. To može biti odeljenje, ali i sportski tim, hor, dramska sekcija, društvo iz parkića…

3. Osećaj svrhe – za dete je treći osećaj najvažniji, jer mu daje želju da radi na sebi i ostvaruje ciljeve. Trenutak kada polazi, ili se vraća u školu, je odličan momenat da se radi na razvoju ovog osećanja. Potrudite se da sa detetom u nedeljama pred povratak u školu pričate o uzbudljivim stvarima koje će naučiti, veštinama i novim drugarima koje će steći, kao i novim ciljevima koje će ostvariti.

4. Osećaj ponosa – uz ostvarenje ciljeva, kod mališana dolazi i do osećaja ponosa koji će im značiti kada su mali, ali će im tek biti dragocen kada odrastu.

mondo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments