Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, u Hali 3, svi ljubitelji traktora i starih poljoprivrednih mašina imaju priliku da do petka, 27. maja, pogledaju izložbu “Korak do veka” koju su organizovali Muzej Vojvodine i Muzej Žeravica. 

-Izložba je postavljena u susret 100 godina od osnivanja Novosadskog sajma i 90 godina od osnivanja Poljoprivrednog muzeja. Ovo je uvodna izložba. U delu Muzeja Vojvodine možete videti izložbu istorijata gajenja kukuruza, kao i deo poljoprivrednih mašina iz kompleksa u Kulpinu- rekao je za NS Uživo Filip Forkapić, viši kustos Muzeja Vojvodine.

Svi predmeti su originalni i prikupljeni su sa područja cele Vojvodine, a potiču krajem 19. i početkom 20. veka, periodu između dva rata i nakon Drugog svetskog rata. Muzej Žeravica organizuje i radionice za decu, koje su dostupne svim posetiocima.

 

Zbirka Muzeja Žeravica najviše broji traktore, pa su tako i sada najzastupljeniji na ovogodišnjem sajmu. Mogu se videti primerci mađarske proizvodnje stari i 65 godina,

Muzej Žeravica čuva i jedan od 14 sačuvanih primera traktora Hart-Parr 15-20 HP, iz 1920. godine i proizvedenog u Americi. On je ujedno i najstariji traktor u muzeju. Ovaj model uradili su Čarls Hart i Čarls Par, američki inženjeri, koji je reč “traktor” prisvojio 1907. godine u svojoj reklami za ovu mašinu.

Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments