KAKO SE PRAVILNO ČISTI KLIMA I KAD JE VREME ZA SERVIS: Majstor otkriva gde grešimo, a evo da li treba da radi NON-STOP!

Foto: urdesignmag

Pravo je vreme da očistimo klima uređaj! Dok jedni ne mogu da funkcionišu bez njega, drugi ne podnose previše ohlađen prostor, ali jedno je sigurno – umnogome nam olakšava vrele letnje dane. Oni su pred nama, a čuveni majstor za klime Vladimir Dujaković otkriva šta možemo da uradimo, a šta mora majstor, koje su cene malog i velikog servisa i da li je bolje da klima radi tokom celog dana ili da je palimo i gasimo.

“Sami možete da otvorite i izvučete filtere. Ovo svi treba da rade svakog meseca. Ne morate da brinete da će išta pasti, samo je potrebno da izvučete mrežice. Ako vidite da filteri nisu mnogo prljavi, dovoljno je da ih operete mlazom vruće vode, eventualno nekim asepsolom. Nema potrebe za sapunom ili nekim deterdžentom. Možete alkoholom, ali nije nužno. Ostale delove možete da prebrišete vlažnom krpom, ali ne bi trebalo dublje da zalazite”, rekao je Vladimir za Prvu i istakao da sve ostalo treba da radi majstor.

“Ono što mi dalje radimo, to je da skidamo ostatak. Ceo proces servisa traje oko 45 minuta do sat vremena. To je sasvim dovoljno da se klima uređaj kompletno očisti. Vadi se turbina, ventilator koji distribuira ohlađen ili zagrejan vazduh ka prostoriji. Nakon što se spoljna jedinica ispita i proveri celokupno stanje, sve se lepo vrati”, objasnio je majstor.

Foto: nasemesto.rs

Klima upaljena ceo dan ili ne?

“Trebalo bi voditi računa o potrošnji električne energije, ali treba imati na umu da kućni klima uređaji ne ubacuju svež vazduh od spolja. Postoje neki modeli koji to rade, ali su jako retki. Prostorija treba da se lufitra na svaka dva, tri sata, da ne bi došlo do glavobolje zbog nedostatka kiseonika u prostoriji. Ako vas boli glava, možda je klima bila prljava ili je prozor predugo bio zatvoren”, rekao je majstor i rešio najčešću dilemu:

Najbolje bi bilo da klima uređaj non-stop radi, a ne da je palite i gasite svaki čas. Metod kojim mi čistimo košta 4.500 dinara, a postoje i mali servisi koji koštaju oko 2.500 dinara. Nije mnogo poskupelo u odnosu na prošlu godinu”, otkrio je Vladimir Dujaković.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti