Foto: ustupljenefotografije

Mozaik koji je kreirao umetnik iz Dortmunda Aleksandar Pol i to od kamenja koje su oslikala deca iz PU ”Radosno detinjstvo” otkriven je danas u holu Kulturnog centra Novog Sada. Takođe, na ”Tribini mladih” otvorena je izložba dečjih skica i radova nastalih tokom projekta ”Naš Dunav” koji je deo zvaničnog programa Evropske prestonice kulture, odnosno programskog luka ”Dunavsko more”.

Tokom proteklih godinu dana realizovane su radionice u dvanaest vrtića i u njima je učestvovalo 348 dece koja su na oblutcima slikala svoj utisak o Dunavu i očuvanju njegovog biljnog i životinjskog sveta.

– Izuzetno je važno što je projekat Evropska prestonica kulture predstavljen deci Novog Sada i to na način da i ona sama mogu kreativno da se izraze, a da pritom osveste značaj očuvanja životne sredine i velikog potencijala reke Dunav. Drago mi je što je ostvarena saradnja obrazovnih i ustanova kulture, ali i što su u radionice bili uključeni naši prijatelji iz ”Dortmundske grupe”. Najočigledniji rezultat te divne saradnje je i ovaj fantastični mozaik koji je uobličio Aleksandar Pol, koji pre svega pokazuje koliko su naši najmlađi prijemčivi za umetnost i stvaralaštvo. Čestitam svim učesnicima radionica koje su trajale godinu dana i uveren sam da su za to vreme doprinele da mladi Novosađani promišljaju o svom okruženju i vlastitom mestu u njemu – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je, zajedno sa članicom Gradskog veća za obrazovanje Dinom Vučinić, otkrio mozaik.

Foto: ustupljenefotografije

Projekat ”Naš Dunav” imao je za cilj da decu upozna sa Novim Sadom kao Evropskom prestonicom kulture, da kod njih podstakne razvoj kritičkog mišljenja, a realizovan je u saradnji Kulturnog centra, PU ”Radosno detinjstvo”, Galerije ”Bel Art” i ”Dortmundske grupe”. Izložba dečjih skica i radova na ”Tribini mladih” može se pogledati do 15. septembra. Saradnja između Kulturnog centra Novog Sada i PU ”Radosno detinjstvo” je započela 2018. godine. Zajednički realizuju aktivnosti koje imaju za cilj razvoj dečjeg stvaralaštva, uključivanje najmlađih u kreiranje kulturnih sadržaja i bolju vidljivost dečjeg doprinosa ukupnoj kulturnoj sceni.

Nakon godine titule EPK, projekat ”Naš Dunav” će biti nastavljen. Sa decom će se raditi na određenu temu iz domena kulture, nasleđa i evropskih vrednosti, a potom će mladi umetnik iz Srbije ili inostranstva, sa elementima nastalim u toku rada s decom, kreirati umetničko delo koje će krasiti određeni deo grada. Svake godine će Novi Sad dobiti umetničko delo u vidu murala, mozaika, street art-a, instalacije, ilustrovane knjige i slično.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments