Foto: Shutterstock.com
Posle uvođenja Zakona o javnom redu i miru, veliki broj vidovnjaka, gatara, vračara, belih i crnih magovia, prebacio je svoje delovanje onlajn. Praktično sve mogu da rade iz svog doma i da budu bilo gde, a novac uzimaju preko Pejpala, ostavljanjem u sanduče i slično.
Veliki problem je što se to delo tretira kao prekršaj prema članu 15 Zakona o javnom redu i miru, i za to je propisana novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara, što oni praktično zarade za jedan dan. 

Iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu (DBA) ističu da je ovo veoma mala kazna za sve njih koji vrše manipulaciju, lažu ljude, koriste njihovu nesreću i lakovernost. Ljudi koji posećuju ili imaju kontakt sa ovim manipulatorima često nisu ni svesni da i sami učestvuju u delu, jer bi prema zakonu sve ovo trebali da prijave.

-Sve je više nekakvih astralnih letača, feng shui majstora, nekakvih magova i gurua i svi oni su praktično isto što i sekte. Opasni su, jer kada se nakače, kao pijavice su. Pogotovo ukoliko shvate da je Vaš problem takav da se hvatate za slamku spasa. Pored toga što će ljudima „isisati“ sve pare, postoji velika verovatnoća da će u nekom trenutku nekoga naterati i na suicid, samo da bi prikrili svoju prevaru – ističe se u saopštenju Centra.

U ozbiljnijim slučajevima, kada ima više žrtava i kada je u pitanju veći iznos, predviđena kazna za ovu vrstu obmane je zatvor od pet do osam godina.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments