Foto: SHUTTERSTOCK/KWANGMOOZAA

Iako mnogi misle da proizvođači namerno ostavljaju više “vazduha” nego čipsa u samoj ambalaži, istina je potpuno drugačija.

Sigurno ste nekada prokomentarisali koliko je smešno kupiti čips koji je više popunjen “vazduhom” nego samom grickalicom.

Na tu temu su se često žalili mnogobrojni korisnici društvenih mreža. Fotkaju ono što su kupili, na svoje profile objave poluprazne kesice i ističu da se radi o prevari proizvođača.

Ipak, istina je potpuno drugačija. Proizvođači u omiljenoj grickalici namerno ostavljaju prostor iz dobrog razloga. Na taj način štite čips od štete koja može da nastane tokom transporta i grubog ophođenja.

Prilikom transporta, kesice čipsa ređaju se jedne na drugu, a “vazduh” koji se nalazi u njima je odlična zaštita da se grickalica ne uništi. S druge strane, u kesicama se ne nalazi vazduh, već azot.

Kiseonik može da dovede do kvarenja krompira, a vlaga koja se u njemu nalazi, može da učini čips gnjecavim. Kako bi se to izbeglo, proizvođači pune ambalaže azotom, koji ujedno održava čips svežim i hrskavim.

Ukoliko ste se zapitali da li je azot štetan, odahnite. Čak 78 odsto vazduha koji udišemo čini azot!

mondo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments