Foto: Tanjug/AP
Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od Sjedinjenih Država da obelodane sve informacije vezane za biolaboratorije u Ukrajini.

Portparol kineskog spoljnopolitičkog resora Džao Liđijen je to izjavio nakon što je rusko Ministarstvo odbrane u nedelju saopštilo da postoje dokazi o vojno-biološkom programu koji je razvijen u Ukrajini, a finansiran je od strane SAD.

– Još jednom pozivamo američku stranu da razjasne svoju aktivnost po pitanju biološke militarizacije u zemlji i u inostranstvu- kazao je.

Naveo je i da je ovo samo vrh ledenog brega budući da, prema saznanjima Pekinga, Amerika kontroliše 335 bioloških laboratorija u 30 zemalja sveta.

Politikom širenja NATO na Istok SAD su podstakle ukrajinsku krizu

Svojom politikom širenja NATO-a na istok Sjedinjene Američke Države su „ubacile ogromno drvo u požar ukrajinske krize“, izjavio je tokom brifinga portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine.

On je podvukao da je Kina uvek smatrala da bezbednost jedne strane ne može biti osigurana na račun bezbednosti drugih država, a regionalna bezbednost ne može biti osigurana na račun širenja vojnih blokova.

Podsetimo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza.

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Krajem januara SAD i NATO uputili su Moskvi pisane odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.

Sputnik.net

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments